Circulaire economie

Filter items

Circulaire economie

De circulaire economie is één van de topprioriteiten op zowel Europees als Vlaams niveau.

In een circulaire economie worden kringlopen gesloten, waardoor ontgonnen grondstoffen (aardolie, metalen, mineralen, hout, water, …) zolang mogelijk in gebruik blijven. Essentieel hiervoor zijn onder meer een verlengde levensduur van producten, het delen van producten, hergebruik en recyclage.

Een verdere ontwikkeling van de circulaire economie is ecologisch belangrijk, omdat de ontginning van grondstoffen een grote milieu-impact heeft.

Minstens zo belangrijk zijn evenwel de economische voordelen, aangezien heel wat grondstoffen steeds schaarser en duurder worden.

Er zijn ook geopolitieke aspecten aan verbonden, omdat vooral een aantal kritieke metalen enkel ontgonnen kunnen worden in instabiele regio’s.

Ten slotte zorgt de circulaire economie voor sociale voordelen, door de creatie van nieuwe jobs, ook voor minder hooggeschoolden.  

Europa

De Europese Commissie (EC) lanceerde in december 2015 een nieuw beleidspakket rond circulaire economie.

Dat pakket bevat wijzigingen in de Europese afvalregelgeving en een actieplan met allerlei maatregelen rond productie, consumptie, materiaalmanagement en investeringen om te komen tot een circulaire economie die gevoed wordt door secundaire grondstoffen.

Vlaanderen

Ook op Vlaams niveau is de circulaire economie een topprioriteit. Het is één van de zeven transitieprioriteiten uit de transversale Visie 2050.

De Vlaamse Regering besliste dat deze transitie vorm zou krijgen door een verder ontwikkeling en verbreding van het Vlaams Materialen Programma (VMP) dat reeds enkele jaren een innovatieve publiek-private samenwerking rond duurzaam materialenbeheer heeft opgezet.

Rol van EWI

Net als het vroegere VMP, zal de nieuwe transitie circulaire economie in de eerste plaats door OVAM worden getrokken, maar met een belangrijke rol voor het beleidsdomein EWI. Innovatie is namelijk cruciaal om doorbraken te bereiken. De transitie wordt dan ook gezamenlijk getrokken door ministers Schauvliege en Muyters.

Een eerste belangrijke concrete stap is de mede-financiering en inhoudelijke opvolging van een vernieuwd steunpunt door het departement EWI.  Het steunpunt zal beleidsrelevant wetenschappelijk onderzoek voeren ter ondersteuning van de transitie circulaire economie en zal bestaan uit een consortium van kennisinstellingen.

Daarnaast volgt EWI ook de Europese programma’s inzake onderzoek en innovatie die verband houden met de circulaire economie, waaronder bepaalde onderdelen van Horizon2020.  

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Mieke Houwen

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
02 553 57 94

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.