B&Bee

Filter items

Binnen het project B&Bee bieden we onderdak aan bovengronds nestelende bijensoorten en onderzoeken we hun voedselnood. We zoeken deelnemers die hun tuin ter beschikking willen stellen voor een gratis bijenhotel.

In ruil vragen wij dat ze 2 maal per jaar (in 2021 en 2022, dus vier maal) een bemonstering uitvoeren (1 uur werk). Na analyse van de resultaten krijgen ze een advies over welke planten hun tuin kunnen omtoveren in een toevluchtsoord voor bijen. Dit plantenadvies is afhankelijk van de wijdere omgeving rond hun tuin.

B&Bee stelt als doel een biodiversiteitsindex te bepalen en welke landschapselementen hieraan bijdragen. Hierdoor kan er een applicatie ontwikkeld worden die automatisch bepaalt in welke tuinen beter ingezet kan worden op zeldzame soorten, waar de algemene bijen diversiteit kan verhoogd worden of waar enkel veel voorkomende soorten kunnen ondersteund worden.

De AskBee (Alles voor een knappe en Bij-vriendelijke tuin) app zal de meest optimale plantenmix bepalen voor de voorgesteld bijen per tuin per regio. Er wordt ook gekeken of pesticiden kunnen inslepen in het bijenvoedsel, zodat we advies kunnen verstrekken om dit te vermijden.    

Met B&Bee willen we vooral de voedselstress die bijen ondervinden aanpakken. Zodat deze een optimale fysiologie en gezondheid hebben en dus meer tolerant zijn t.o.v. van andere stressfactoren (klimaatopwarming, pesticiden, opkomende ziekten, competitie met invasieve en gedomesticeerde soorten).

Naast datapunten van B&Bee zelf, zullen we Europese expertise van het Europees Consortium NutriB2 (=Nutrition as critical link between Biodiversity and Bee health) en het Interreg project BEESPOKE gebruiken en vertalen naar de Vlaamse context.  

Contact 

Ivan Meeus, UGent, ivan.meeus@ugent.be

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.