Insecten: vriend of vijand? (HoGent)

Filter items

Bomen dragen bij aan de kwaliteit van de leefomgeving, maar worden vaak door bladluizen gekoloniseerd. Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen tegen deze insecten is effectief maar brengt heel wat nadelen met zich mee op vlak van milieu en gezondheid en is bovendien verboden in het openbaar groen. Alternatieve, meer milieuvriendelijke manieren om de populaties onder controle te houden dringen zich op.

Dankzij de bijdrage van burgers zullen gegevens met betrekking tot de bladluisgevoeligheid en standplaats van verschillende bomen in Vlaanderen in kaart worden gebracht.

Deze uitgebreide verzameling van gegevens zal de onderzoekers in staat stellen adviezen te formuleren rond bladluisgevoeligheid van boomsoorten voor de hele groensector. Ook tal van andere insecten zorgen voor overlast bij de mens (insectenbeten, oogstvernieling, ziekteoverdracht, …). Toch is het van belang om niet elk insect over dezelfde kam te scheren. Vele insecten leveren ook talrijke diensten (bestuiving, natuurlijke plaagbestrijding, …) die cruciaal zijn voor de productie van voedsel en een leefbare omgeving.

Dit project wil burgers en jongeren in het bijzonder, bewustmaken van het belang van insecten voor diverse ecosysteemdiensten in onze samenleving. Dit alles moet er toe bijdragen dat minder gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt in de Vlaamse tuinen, waardoor het verlies aan biodiversiteit kan teruggedrongen worden.

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.