Invasiemonitoring van Aziatische hoornaar met hobbyimkers en het publiek (Vespa-watch)

Filter items

De Aziatische hoornaar, een exotische wesp uit China, werd in het voorjaar van 2017 voor het eerst in het wild waargenomen in Vlaanderen. De bezorgdheid onder imkers, ecologen en het publiek is groot, omwille van de impact van deze wespensoort op honingbijen en wilde bijen. De Aziatische hoornaar jaagt in groep op honingbijen voor de ingang van kasten. Als ze in de kast geraken, stelen ze het broed.

De Aziatische hoornaar vormt een nieuwe bedreiging voor de honingbij, de bijengezondheid en de insectenpopulatie in het algemeen. Ze maakt grote nesten, waarbij honingbijen, wilde bijen en insecten het voedsel vormen voor de larven. Omwille van haar impact op de biodiversiteit, is de Aziatische hoornaar opgenomen op de Europese lijst van voor de Unie zorgwekkende, invasieve uitheemse soorten.

De bedoeling van Vespa-watch is de invasie van Aziatische hoornaar op te volgen alsook het beheer ervan in Vlaanderen in kaart te brengen. De met behulp van imkers, natuurvrijwilligers en het publiek verzamelde gegevens zullen gebruikt worden voor het organiseren van beheer, onderzoek naar de invasie (invasiesnelheid, gebieden, invasiehistoriek, beheerevaluatie, impactonderzoek) en zijn ook bruikbaar voor Europese rapportage.

Dit project wil via een citizen science aanpak, gericht op imkers, burgers, bestrijdingsinstanties en het publiek, een hoogtechnologisch monitoringsysteem uitrollen bij imkers dat bijengezondheid monitort. Het wil eveneens voorzien in de ontwikkeling van een smartphone applicatie voor melding en beheerregistratie, gelinkt aan een website voor het ruime publiek die de gegevens over de opmars van de Aziatische hoornaar visualiseert. Dit biedt bovendien enorme mogelijkheden voor sensibilisatie rond het belang van bijen en bestuiving voor de mensheid en de biodiversiteit.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.