Oog voor Diabetes (VITO)

Filter items

Diabetes (of suikerziekte) is geen zeldzame ziekte, in ons land lijden meer dan 500.000 mensen aan diabetes. De duur van diabetes en de duur van ongecontroleerde suikerspiegel zijn belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van beschadiging van kleine bloedvaatjes. Dit kan aanleiding geven tot oogklachten, benoemd door de wetenschappelijke term diabetische retinopathie (DR).

DR is een chronische aandoening en kan op lange termijn zelfs tot blindheid leiden. Het proces van DR ontwikkeling is onomkeerbaar en het is essentieel om de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen, zodat de aandoening correct kan worden opgevolgd en behandeld. Hiervoor ontwikkelt VITO een computermodel op basis van artificiële intelligentie, waar met geavanceerde computermodellen de structuren van bloedvaten en klinische veranderingen in het netvliesbeeld gekoppeld worden aan de ontwikkeling van DR.

Hoewel er momenteel al veel netvliesbeelden beschikbaar zijn, is er een groot tekort aan geannoteerde beelden om de computermodellen te ontwikkelen. Een correcte annotatie is belangrijk om de modellen te trainen door artificiële intelligentie.

Door foto’s van het netvlies te laten beoordelen worden burgers actief bij het onderzoek betrokken. Op basis van deze beoordelingen kan een referentiedatabank van geannoteerde beelden ontwikkeld worden. Tegelijkertijd moet er meer bewustmaking gebeuren bij het grote publiek omtrent diabetische retinopathie. Het actief betrekken van burgers bij het annoteren van netvliesbeelden zorgt voor een grotere zichtbaarheid voor de DR problematiek.

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.