VLINDER (VLaanderen IN DE weeR!)

Filter items

Welke invloed oefent onze omgeving uit op het lokale klimaat? Het VLINDER project wil hierop een antwoord bieden door onderzoekers de broodnodige informatie te geven om lokale weersverschillen beter te begrijpen. Hierbij komen niet enkel de stad en het platteland aan bod, maar ook diverse andere omgevingen die Vlaanderen en Brussel rijk zijn. Deze informatie is van onschatbare waarde bij de ruimtelijke planning van zowel steden als dorpen, bijvoorbeeld om hittestress te beperken in ons opwarmende klimaat.

Weerstations worden gewoonlijk op het platteland geplaatst, om de invloed van de omgeving op de metingen zo klein mogelijk te houden. Deze invloed blijft dus een blinde vlek voor het klassieke meteorologische meetnetwerk.

Het VLINDER project zal deze blinde vlek aanpakken en het lokale weer bestuderen in Vlaamse stadscentra, bossen, industriegebieden, villawijken, heidegebied, enzovoort. De onderzoekers van het project voorzien 100 weerstations die zullen ‘vlinderen’.

Er wordt beroep gedaan op scholen om deze weerstations te bouwen en plaatsen op een gevarieerd scala aan locaties. Deze aanpak laat toe zichtbaar te maken welke invloed die minder onderzochte omgevingen uitoefenen op het lokale klimaat.

Leerlingen van 50 secundaire scholen verspreid over Vlaanderen en Brussel zullen elk twee weerstations bouwen die gebruik maken van o.a. de nieuwste Internet Of Things technologie. Het project betrekt leerlingen, leerkrachten en ouders bij het volledige onderzoeksproces. Ze verzamelen niet alleen meteorologische data, ze analyseren ook de gegevens en stellen de resultaten voor op het slotevent.

Website: www.vlinder.ugent.be

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.