Versterking O&O-bedrijven (Vlaamse Veerkracht VV22)

Innovatie staat centraal in de aanpak van het herstel in Vlaanderen. In de eerste plaats omdat innovatie nodig is om onze bedrijven competitief en productief te houden, zodat jobs in Vlaanderen behouden en gecreëerd kunnen worden. Vlaamse bedrijven staan in de voorhoede van innovatie in Europa.

Investeringen ten belope van 2,16% van het bbp onderstrepen de R&D-intensiteit van de bedrijven en dragen sterk bij tot het feit dat we in Vlaanderen met 2,92% in 2018 dicht bij de 3% O&O-doelstelling zitten. We stellen bovendien vast dat bedrijven in deze crisis blijven inzetten op innovatie en willen hen daarin ondersteunen. Daarom trekken wij 100 miljoen euro extra uit voor subsidies aan O&O-projecten van bedrijven. Deze subsidies zullen worden toegekend onder de voorwaarden van de huidige instrumenten die gericht zijn op O&O-steun aan bedrijven.

Het innovatiebeleid slaagt er steeds beter in om ook kleine(re) bedrijven te bereiken. Toch blijft de spreiding van O&O over meer sectoren en bedrijfstypes een uitdaging voor onze regio. Na de Corona-crisis zal innovatie nog meer dan voorheen bepalend zijn voor de concurrentiekracht van onze bedrijven en de economische groei. Deze investeringen gaan daarom gepaard met een doorlichting van het VLAIO innovatie-instrumentarium. We willen immers meer innoverende ondernemingen en meer innovatie in bedrijven stimuleren. De uitdaging bestaat erin om het aantal innoverende bedrijven in Vlaanderen op te trekken en het instrumentarium dat Vlaanderen inzet om ondernemingen aan te zetten tot innovatie laagdrempeliger te maken, aan te passen aan de mogelijkheden van kmo’s en sterker in te zetten op economische valorisatie van de resultaten van innovatie. Bij het opmaken van het Vlaams regeerakkoord werd deze uitdaging verwoord als het verbreden van het O&O-instrumentarium naar kleine bedrijven.