UNESCO Trustfonds

Filter items

UNESCO en Vlaanderen

De Vlaamse overheid bouwde de jongste jaren een intensieve samenwerking op met de UNESCO op twee manieren:

 • structureel: actieve participatie in de werkzaamheden van de Uitvoerende Raad, de Algemene Conferenties en deelname aan intergouvernementele commissies, werkgroepen en conferenties;
 • inhoudelijk: deelname aan projecten van het UNESCO-Participatieprogramma, bijdragen aan de conventie Natuurlijk en Cultureel Werelderfgoed en actieve samenwerking op het vlak van onderwijs, cultuur en natuurwetenschappen.

Om de wetenschappelijk UNESCO-activiteiten te ondersteunen werd het Vlaamse UNESCO Trustfonds (kortweg FUST) opgericht, beheerd door het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), samen met UNESCO. Daarnaast ondersteunen de departementen Internationaal Vlaanderen, Onderwijs en Cultuur ook nog verschillende UNESCO-initiatieven.

Trustfonds FUST

Het Vlaams Trustfonds (FUST) ter ondersteuning van wetenschappelijke activiteiten van  UNESCO is specifiek bedoeld voor het ondersteunen van UNESCO-activiteiten en -projecten binnen het domein van de wetenschappen.

De FUST-projecten geven een specifieke invulling aan de volgende hoofdactielijnen:

 • Hoofdactielijn 3: Het bevorderen van de kennis en de capaciteit voor de bescherming en duurzaam beheer van de oceanen en de kusten;
 • Hoofdactielijn 4: Het bevorderen van internationale wetenschappelijke samenwerking voor het systeem ‘Aarde’, de biodiversiteit en het verminderen van ramprisico’s;
 • Hoofdactielijn 5: Het versterken van de rol van de ecologische wetenschappen en de biosfeerreservaten;
 • Hoofdactielijn 6: Het versterken van de waterzekerheid.

Het is de bedoeling om de uitstraling van Vlaanderen te vergroten door het uitdragen van Vlaamse expertise en deze te kaderen in de activiteiten van multilaterale organisaties. Binnen elke activiteit is een partnerschap voorzien, met een financiële inbreng van:

 • Vlaanderen;
 • UNESCO;
 • partner(s).

Het Trustfonds richt zich op de prioritaire activiteiten binnen de programma's, zijnde: het “Internationaal Hydrologisch Programma” (IHP), meer bepaald rekening houdend met UNESCO ’s topprioriteit ‘Water’, het “Mens en Biosfeer”-programma (MAB) en het programma van de “Intergouvernementele Oceanografische Commissie” (IOC). Sinds 2019 kan het programma “geowetenschappen/geoparken” (IGGP) ook van steun genieten.

Een stuurcomité stelt in gemeenschappelijk overleg de prioriteiten op, waarna UNESCO op basis hiervan een aantal projectvoorstellen formuleert. Het departement EWI legt deze projectvoorstellen voor aan de Vlaamse onderzoeksinstellingen die hun belangstelling kunnen tonen voor de projecten waaraan ze hun ondersteuning willen verlenen .

In de periode 2014-2016 hechtte de Vlaamse regering hechtte haar goedkeuring aan de besteding van de middelen voor onderstaande grote projecten.

Binnen het programma Oceaanwetenschappen van de Internationale Oceanografische Commissie (IOC):

 • Ocean Teacher Global Academy (OTGA);
 • Caribische Mariene Atlas – 2 (CMA2);
 • Ontwikkeling van Informatieproducten en –diensten (DIPS).

Binnen het Internationaal Hydrologisch Programma (IOC):

 • Omgaan met waterzekerheid: impact van klimaatverandering en aanpassingsmaatregelen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika (WATER SECURITY);
 • Verhogen van de weerbaarheid t.a.v. natuurlijke gevaren in Zuid-Amerika (ENHANS);
 • Verhogen van Klimaatdiensten voor een beter water beheer: case studies uit Afrika, Latijns Amerika en de Caraïben (CLIMWAR).

Binnen het Mens en de Biosfeer Programma (MAB):

 • Biosfeerreservaten als een hulpmiddel voor het beheer van kusten en eilanden in de zuidoostelijke Stille Oceaan regio (BRESEP).

Waar mogelijk worden Vlaamse onderzoekers betrokken bij de uitvoering van deze UNESCO projecten.

Evaluatie

Het UNESCO-Trustfonds werd al 3 keer geëvalueerd: in 2007, in 2013 en in 2018. Het volledige rapport van de onafhankelijke externe evaluatie van 2018 kunt u hieronder downloaden.

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Gert Verreet

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
0499 59 49 83