Clusterbeleid

Filter items

Doelstelling

De doelstelling van het Vlaams clusterbeleid is ondernemingen aan te zetten om effectieve partnerschappen te vormen met engagementen van elke deelnemer.

Deze partnerschappen of clusters (met de ondersteuning van clusterorganisaties) wakkeren onderbenut potentieel aan net door samen te werken en de interactie onder de clusterleden te versterken.

De primaire doelgroep van het clusterbeleid zijn consortia van Vlaamse ondernemingen met groeiambities, innovatiebewust, met internationale blik en openstaand voor samenwerking met andere ondernemingen en kennisinstellingen.

Clusters

Twee soorten clusters zullen ondersteund worden in het clusterbeleid: speerpuntclusters en innovatieve bedrijfsnetwerken.

Speerpuntclusters zijn grootschalige en ambitieuze initiatieven met een langetermijnvisie die aansluiting vinden bij de voor Vlaanderen strategische domeinen en op internationaal vlak een toonaangevende rol spelen.

Innovatieve bedrijfsnetwerken zijn kleinschaligere initiatieven dan speerpuntclusters en hebben tot doel een dynamiek op gang te brengen binnen een groep ondernemingen en dit binnen een korter tijdsvenster zonder hierbij de lange termijn uit het oog te verliezen. Er wordt verwacht dat deze netwerken een concreet actieplan uitvoeren met een aantoonbare economische meerwaarde voor de deelnemende ondernemingen.

EWI-Focus

Op 12 mei 2014 organiseerde het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) een EWI-focus met tal van internationale experten die het publiek informeerden over het clusterbeleid in de eigen regio. 

Het volledige programma en achtergrond vindt u hier.

BijlageGrootte
Clusternota469.86 KB

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Barbara Cattoor

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0490 52 78 56