12 algemene conclusies bij “Hoe denkt de Vlaming over wetenschap en wetenschappers?”

Filter items

12 algemene conclusies bij "Hoe denkt de Vlaming over wetenschap en wetenschappers" - Wetenschapsbarometer 2021

1 - De Vlaming behoudt het vertrouwen in de wetenschap tijdens de coronacrisis

65% van de Vlamingen geven aan dat hun algemeen vertrouwen in de wetenschap hetzelfde gebleven is dan voor de coronacrisis. Bij 20% nam het vertrouwen zelfs toe.

2 - Het geloof in wat wetenschappers zeggen groeide tijdens de coronacrisis

Het geloof in wat wetenschappers zeggen, steeg bij 18% van de Vlamingen na de coronacrisis. Bijna 2 op 5 van de Vlamingen geeft aan dat ze het belang van wetenschap in onze samenleving nu meer inzien dan voor de coronacrisis.

3 - Grote interesse van de Vlaming voor wetenschap

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan eerder interesse te hebben in wetenschap. Slechts 12% geeft aan niet geïnteresseerd te zijn,  63% noemt zichzelf geïnteresseerd. 

4 - Belang van de wetenschap wordt algemeen erkend

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan duidelijk het belang te erkennen van wetenschap en onderzoek, meer dan 8 op 10 vind het belangrijk. Zelfs als dat geen direct praktisch nut heeft blijft 73% dit belangrijk vinden. 

5 - Vertrouwen in de wetenschap in het algemeen is groot, maar vertrouwen in de wetenschapper minder

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan een groot vertrouwen te hebben in wetenschap: slechts 4,2% zegt geen vertrouwen te hebben, 73% heeft expliciet wel vertrouwen. Anderzijds vertrouwt maar 51% van de Vlamingen dat het klopt wat wetenschappers zeggen, maar dit is wel gestegen t.o.v. vorige jaren (45% in 2020, 39% in 2019).  

6 - Steun voor open onderzoeksagenda

6 op de 10 Vlamingen vinden dat er geen beperking zou moeten zijn qua onderwerpen. 

7 - Bezorgdheid bij publieke opinie over technologische vernieuwing

47% gaat akkoord met de stelling dat we technologische vernieuwingen moeten omarmen; opvallend is dat ouderen hier meer positief over zijn als jongeren.

8 - Perceptie dat wetenschappers niet voldoende communiceren

Op vlak van communicatie en openheid naar de buitenwereld, zien we dat ongeveer even veel Vlamingen wetenschappers eerder goed (31%) als slecht (29%) vinden in communiceren. 28% vindt eerder dat wetenschappers op zichzelf gericht zijn. 29% meent dat ze open naar de buitenwereld ingesteld zijn. 

9 - Grote steun voor overheidsinvesteringen, ook al leveren ze niet onmiddellijk resultaten op

Er is duidelijk draagvlak voor ondersteuning van wetenschap door overheid in het algemeen (68%). Zelfs als dat geen onmiddellijke voordelen biedt, blijft 56% voorstander. 

10 - Vlaming wil mee kunnen beslissen over onderzoeksagenda

4 op de 10 Vlamingen wil mee beslissen wat zou moeten onderzocht worden. 

11 - TV blijft voornaamste communicatiekanaal

Programma’s over wetenschap of technologie bekijken op TV blijft het populairst. Programma’s op internet en gespecialiseerde websites scoren beduidend minder dan TV. 

12 - STEM: blijvende inspanningen leveren om STEM onder de aandacht te brengen

Bijna 1 op 3 van de ondervraagde Vlamingen (64%) geeft aan al van STEM te hebben gehoord, dit is een beduidende stijging ten opzichte van 2018 (55%).

 

Meer info: www.ewi-vlaanderen.be/wetenschapsbarometer

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Meer nieuws

 • REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

  REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

  23 mei 2022

  Het nieuwe REPowerEU-plan dat de Europese Commissie vorige week presenteerde mikt op strategische Europese onafhankelijkheid van Russisch gas en olie in 2027. Om dit te realiseren worden de ambities opgedreven: zo moet tegen 2030 het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix 45% bedragen (oorspronkelijk 40%) en doet men een bijkomende investering van 200 miljoen euro om onderzoek naar productie en gebruik van waterstof als schone energiebron te versnellen via Horizon Europe.

 • Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

  Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

  23 mei 2022

  Op 17 mei 2021 bracht de Europese Commissie een mededeling uit 'over een nieuwe aanpak voor een duurzame blauwe economie in de EU - De blauwe economie van de EU transformeren voor een duurzame toekomst'. Eén van de daarin aangekondigde initiatieven, inzake ondersteuning van deze aanpak, is zopas gelanceerd: het betreft de oprichting van een waarnemingspost (‘observatory’) voor de blauwe economie.

 • EU-nieuws deze week | 16 - 20 mei 2022

  20 mei 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Vlaamse Regering in Vlaams Parlement

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  20 mei 2022

  O.a. toekenning strategische transformatiesteun.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  19 mei 2022

  O.a. Brexit Adjustment Reserve, promoten van Vlaanderen als hoogtechnologische kennisregio en terugbetaling van voorschotten aan het muziekfestival Pukkelpop.