EWI-focus 7 | Wetenschap en Armoede

Filter items
Evenement
maandag 5 december 2011 - 15:00 tot 18:00

Met deze nieuwe EWI-focus workshop exploreren we het verband tussen wetenschap en armoedebestrijding vanuit beleidsperspectief. Er is natuurlijk de wetenschap van de armoedebestrijding, maar wat is mogelijke de rol van de “harde” wetenschappen in de strijd tegen armoede? En wat kan het beleid hiermee?

Zowel sociale als “harde” wetenschappen essentieel voor beleid

Spanje organiseerde tijdens haar voorzitterschap van de Europese Unie de “Science against Poverty” conferentie, om het debat te openen over de rol die wetenschap en innovatie kunnen spelen in de strijd tegen armoede en ongelijkheid. Een belangrijke conclusie was dat zowel de sociale wetenschappen als de “harde” wetenschappen essentieel zijn voor een beleid dat armoede wil bestrijden.

De Science Against Poverty Initiative Task Force, waar België via het Departement EWI bij betrokken was, werkte o.a. verder met de Raadsconclusies “On the Social Dimension of the European Research Area” (26/5/2010). Ook daar werd benadrukt dat zowel een wetenschappelijke benadering van de strijd tegen armoede, als een inzetten van wetenschappelijke activiteit in het algemeen essentiële elementen in de strijd tegen armoede en exclusie zijn. Zo werkt wetenschap emanciperend, zijn er evidente koppelingen tussen bio-wetenschappen, gezondheidswetenschappen en armoedebestrijding, maar ook minder voor de hand liggende zoals genderwetenschappen en wiskunde.

Sprekers

We kijken samen met Marc Goffart van de Europese Commissie naar een aantal projecten in Europese context toe en laten ook armoede expert Prof. Dr. Em. Jan Vranken van OASES aan het woord. We nodigden Frederik van Hauwaert van het Vlaams netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen uit, om ervaringen uit het veld met ons te delen. Magda De Meyer, adjunct-kabinetschef van minister Lieten geeft een toelichting over Vlaamse beleidsperspectieven. Afsluiten doen we met een panelgesprek met mogelijkheid tot vragen uit de zaal.

Programma

Maandag 5 december 2011

13u00 - 13u30 Registratie en ontvangst met koffie
13u30 - 13u40

Opening en welkom
Dirk Van Melkebeke, Departement EWI, Vlaamse overheid

13u40 - 14u00

Projecten rond wetenschap en armoede in Europese context
Marc Goffart, DG Research, Europese Commissie
Wetenschap en Armoede door Marc Goffart

14u00 - 14u20 'Om armoede doelmatig te bestrijden moet je de échte oorzaken kennen: de noodzaak van een multi-levelbenadering'
Prof. Dr. Em. Jan Vranken, OASeS
Wetenschap en Armoede door Prof. Vranken

14u20 - 14u50

Koffiepauze

14u50 - 15u10

 ‘Ervaringen uit het veld’
Frederik Van Hauwaert, Vlaams Netwerk Armoede
Wetenschap en Armoede door Frederik Van Hauwaert

15u10 - 15u30

‘Beleidsperspectieven’
Magda De Meyer, Adjunct-kabinetchef minister Lieten

15u30 - 16u00

Panel + vragen uit de zaal
16u00

Afsluitende drink

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Laatste tweets