Artificiële Intelligentie: de nieuwe aanpak van de Europese Commissie

Gepubliceerd op 26 april 2021

Algemeen

Op woensdag 21 april publiceerde de Europese Commissie haar voorstel voor een AI-verordening, de ‘Coordinated Plan on Artificial Intelligence 2021 Review’ (het gecoördineerd plan) en het voorstel voor een Verordening voor machinerieproducten. Dit AI-pakket heeft twee doelstellingen: enerzijds het aanmoedigen van innovatie, anderzijds het verhogen van vertrouwen in artificiële intelligentie.

De nieuwe AI-Verordening

De nieuwe regels zullen in alle lidstaten rechtstreeks op dezelfde wijze worden toegepast op basis van een toekomstbestendige definitie van AI. Daarbovenop komen volgende elementen aan bod in de verordening:

  • Een risicogebaseerde aanpak van AI-systemen: de mate van regulering (verbod, strenge vereisten, informatieverplichtingen of geen restricties) hangt af van het risicogehalte van het AI-systeem (onaanvaardbaar, hoog, beperkt of minimaal/geen risico). Voor sommige toepassingen, zoals mass surveillance, wordt er uitgegaan van een verbod en wordt een exhaustieve lijst van uitzonderingen opgemaakt;
  • De handhaving op nationaal niveau: elk land zal een toezichtsautoriteit moeten oprichten;
  • De oprichting van een Europees comité voor AI voor de facilitering van de uitvoering van de regels en het stimuleren van de ontwikkeling van AI-normen;
  • De werking met regulatory sandboxes;

Bepaalde zaken zoals de bewoording, de provisies/uitzonderingen, de klachtenprocedures (voor o.a. burgers) en risico op administratieve rompslomp (vooral voor KMO’s) moeten echter nog worden uitgewerkt.

Gecoördineerd plan

In de ‘Coordinated Plan Review’ worden concrete gezamenlijke acties voor samenwerking voorgesteld om ervoor te zorgen dat alle inspanningen worden afgestemd op de Europese strategie inzake AI en de Europese Green Deal, terwijl ook rekening wordt gehouden met nieuwe uitdagingen als gevolg van de COVID-19-pandemie. Er wordt een visie naar voren gebracht om investeringen in AI, die het herstel ten goede kunnen komen, te versnellen. Het beoogt ook de uitvoering van nationale AI-strategieën te stimuleren, fragmentatie tegen te gaan en mondiale uitdagingen aan te pakken.

Van belang is dat in het gecoördineerde plan beroep op financiering via de EU-programma's Digitaal Europa en Horizon Europa, de faciliteit voor herstel en veerkracht en de programma's in het kader van het cohesiebeleid zal worden gedaan.

Volgende stappen

Het Europees Parlement en de lidstaten zullen de voorstellen van de Commissie voor een Europese AI-aanpak behandelen via de gewone wetgevingsprocedure. Zodra de verordeningen zijn vastgesteld, worden zij rechtstreeks toepasselijk in de hele EU. Tegelijkertijd zal de Commissie blijven samenwerken met de lidstaten bij de uitvoering van de in het gecoördineerde plan aangekondigde acties.

Links:

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie
Marleen De Proft
Administratief medewerker
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.