Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (16 juni 2023)

Gepubliceerd op 16 juni 2023

Economie

Programmanota ter bevordering van de Vlaamse industriële energie- en klimaattransitie 2022-2025

Het gewijzigde decreet over de organisatie en financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid bepaalt onder andere het beleidskader voor de Vlaamse industriële klimaattransitie. De Vlaamse Regering keurt in dit verband, na adviezen van de SERV, de VARIO en de Minaraad, nu definitief de Programmanota goed ter bevordering van de Vlaamse industriële energie- en klimaattransitie voor de periode 2022-2025. Deze programmanota is opgesteld door het Permanent Overlegorgaan en voorgelegd aan een Klankbordgroep voor opmerkingen en suggesties. De Vlaamse minister bevoegd voor economie en innovatie zal de Programmanota meedelen aan het Vlaams Parlement.

Bekijk hier de beslissing van de Vlaamse Regering en alle bijbehorende documenten

 

Wetenschap

-

 

Innovatie

Flanders Technology & Innovation (FTI): verankering van de event-entertainmentsector in Vlaanderen gekoppeld aan een reconversie van de Rupelregio

De Vlaamse Regering herlanceert het merk Flanders Technology & Innovation (FTI), als een wervend project rond technologie en innovatie, over alle beleidsdomeinen heen. Eén van de pijlers binnen FTI is Entertainment Tech, met gaming-technologie als een trekkende rol. In dit kader beslist de Vlaamse Regering om de Event-Entertainmentsector te verankeren en dit te koppelen aan een reconversie van de Rupelregio. In een gefaseerde aanpak wordt een totaalconcept uitgewerkt met in totaal 6 werven en 30 projecten die elkaar versterken. De Vlaamse Regering wil prioritair een governance hiervoor opzetten in samenwerking met private spelers en regionale, provinciale en lokale besturen. Ze keurt dan ook de voorliggende fasering van de realisaties van het traject goed en de overzichtstabel met uitwerking, beslissing en realisatie. Het uit te voeren beleidsvoorbereidende werk zal de Vlaamse Regering in een volgende legislatuur in staat stellen om te beslissen over mogelijke investeringsbeslissingen voor de komende jaren.

Dit kan je ook interesseren

21 september 2023

Hoorzitting 'Klimaatsprong'

De Vlaamse Regering heeft in juni de Klimaatsprong voor de periode 2022-2025 definitief goedgekeurd. De nota heeft tot doel voorstellen te doen om de industrie in Vlaanderen tegen 2050 klimaatneutraal te maken. De leden van de commissie hielden hierover een hoorzitting.
23 oktober 2021

Industriële klimaatsprong opgenomen in klimaatdecreet

Elke Vlaamse Regering zal in de toekomst een uitgewerkte toekomstvisie, een transitieplan voor de industrie, moeten voorleggen aan het parlement. Een plan met concrete doelstellingen, tussentijdse evaluatiemomenten en flankerende maatregelen om die doelstellingen te halen.
10 november 2020

Klimaatsprong: naar een koolstofcirculaire en CO2-arme Vlaamse industrie

Vlaams minister van Innovatie en Economie Hilde Crevits wil een belangrijke klimaatsprong richting 2050 maken. Dat heeft ze gezegd naar aanleiding van de bekendmaking van een belangrijk nieuw rapport om de Vlaamse industrie tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Samen met de bedrijfswereld en specialisten wil minister Crevits streven naar een koolstofcirculaire en CO2-arme Vlaamse industrie.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.