Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (25 november 2022)

Gepubliceerd op 25 november 2022

Economie 

Wijzigingsbesluit kmo-portefeuille: invoering van thema’s en een kwaliteitskamer

Met het oog op de hervorming van de kmo-portefeuille wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de SERV en van de Raad van State, definitief haar besluit tot toekenning van steun aan kleine en middelgrote ondernemingen voor ondernemerschapsbevorderende diensten en kmo-groeitrajecten. De kmo-portefeuille wordt grondig hervormd om de additionaliteit van het instrument te vergroten, de controle op de kwaliteit van de gesubsidieerde dienstverlening te versterken en de budgettaire beheersbaarheid ervan te waarborgen. Het instrument wordt ten eerste inhoudelijk gerichter ingezet, door het toepassingsgebied ervan te beperken tot een brede, maar limitatieve lijst van toekomstgerichte thema's, waarbinnen opleidingen en adviezen voor ondersteuning in aanmerking kunnen komen. Ten tweede wordt ter ondersteuning van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) een kwaliteitskamer ingericht die de inhoudelijke kwaliteit van de gesubsidieerde dienstverlening bewaakt, om zo oneigenlijk gebruik en misbruik ook preventief beter tegen te gaan.

Convenant Flanders District of Creativity vzw 2023-2027

Het convenant tussen het Vlaamse Gewest en Flanders District of Creativity vzw liep af op 31 december 2020 en werd voor een jaar verlengd tot 31 december 2021. Flanders DC fungeerde als front office voor het Agentschap Innoveren & Ondernemen voor de culturele en creatieve sectoren. In het kader van de begrotingsopmaak 2022 werd gekozen voor een heroriëntatie voor de organisatie. Flanders DC zal het voornaamste aanspreekpunt zijn voor informatie over ondernemen in en met de design- en modesector. Het subsidiebesluit 2022 voorzag in een overgangsperiode die Flanders DC de kans geeft om zich te transformeren tot het 'Centrum voor ondernemen in design en mode' in Vlaanderen en zo de organisatie te worden die deze zakelijke expertise opneemt voor heel Vlaanderen. De Vlaamse Regering keurt in dit kader het convenant Flanders District of Creativity vzw 2023-2027 goed. Er wordt voorzien in een jaarlijks werkingsbudget van 2,1 miljoen euro. Flanders DC creëert een groeipad naar eigen inkomsten ten belope van 33% van de subsidie.

 

Wetenschap 

-

 

Innovatie 

Oprichting van Flanders Technology & Innovation BV (FTI)

De Vlaamse Regering herlanceert het merk FTI, Flanders Technology & Innovation, als een wervend project rond technologie en innovatie, over alle beleidsdomeinen heen. In dat kader beslissen het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschap om, samen met private partners, een besloten vennootschap op te richten met de naam 'Flanders Technology & Innovation' (FTI), die tot doel heeft een platform te creëren waar data, know how en innovatieve ideeën worden samengebracht zodat het een katalysator kan worden voor investeringen in technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het principe van de mede-oprichting van FTI als besloten vennootschap. Ze wil potentiële private investeerders de kans geven om de vennootschap mee op te richten en zal daartoe een brede oproep aan de private markt organiseren.

 

bekijk hier alle beslissingen van de ministerraad van 25 november 2022 en bijhorende documenten

Dit kan je ook interesseren

26 april 2024

EU-nieuws deze week | 22 - 26 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.