Brexit-steunmaatregelen: formeel kader goedgekeurd voor steun aan getroffen bedrijven

Filter items
Nieuws
13 juni 2022

De Vlaamse Regering heeft een kader klaar voor de ondersteuning van bedrijven die getroffen zijn door de Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Vlaanderen heeft recht op 223 miljoen euro uit de Brexit Adjustment Reserve, een fonds opgericht door de Europese Unie om de impact van Brexit te verlichten.

Het vastgelegde kader bepaalt nu hoe deze middelen verdeeld mogen worden en welke ondernemingen er recht op hebben. Het is nu ook mogelijk om kosten die in het verleden gemaakt zijn te vergoeden.

Brexithelpdesk

Het fonds is in beheer van VLAIO en subsidieaanvragen kunnen bij hen worden ingediend tot 1 juli 2023. Zij staan tevens altijd klaar om ondersteuning te bieden via een Brexithelpdesk en kunnen vragen daaromtrent vrijblijvend bekijken.

Minister Jo Brouns: ‘Handel met het VK is moeilijker geworden maar door ons snel aan te passen en een goede begeleiding te voorzien, kan je een sterkere positie verwerven en blijft handel met het VK heel interessant. Ik roep al onze ondernemingen die geleden hebben onder Brexit op om hun aanvraag in te dienen. Onze bedrijven moeten ook in de toekomst de opportuniteiten op de markt kunnen grijpen.'

Het VK is onze 8ste exportbestemming en 6de grootste goederenleverancier in 2021. Voor 2021 was er een daling van 2.6% van de uitvoer richting VK op, opvallend want daarmee zijn de Britten één van de weinige dalers onder de topbestemmingen van Vlaamse export. Vooral de automobielindustrie, machinebouw, textielsector en tuinbouw werden getroffen.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina)

>> Naar de website van VLAIO - BAR - Brexit Adjustment Reserve

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week | 19 - 23 september 2022

  23 september 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • State of the Union Europees Commissievoorzitter von der Leyen

  'State of the Union' Europees Commissievoorzitter von der Leyen

  19 september 2022

  Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hield vorige week haar State of the Union in het Europees Parlement in Straatsburg. We focussen ons even op een aantal elementen uit de toespraak die voor ons eigen EWI-perspectief van belang zijn.

 • Departement EWI bepleit grotere rol universiteiten en soc's in nieuwe Europese innovatie agenda

  Departement EWI bepleit erkenning grotere rol universiteiten en soc's in nieuwe Europese innovatie agenda

  19 september 2022

  Op het Comité Europese Onderzoeksruimte en Innovatie te Praag bepleitte het Departement EWI de erkenning van een grotere rol voor de universiteiten en strategische onderzoekscentra in de uitrol van de Nieuwe Europese Innovatieagenda die de Europese Commissie in juli publiceerde. Lees meer over deze CEOR-meeting in Praag.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (17 september 2022)

  18 september 2022

  Wijziging lijst van federale wetenschappelijke instellingen: standpuntbepaling.

 • Impact energiecrisis op Vlaamse economie en arbeidsmarkt

  Impact energiecrisis op Vlaamse economie en arbeidsmarkt

  16 september 2022

  Door de torenhoge energieprijzen komen Vlaamse bedrijven in financiële moeilijkheden. Sommige bedrijven lieten weten de productie tijdelijk terug te schroeven, andere stelden dat ze zullen moeten sluiten als er geen beterschap komt. Een en ander heeft ook verstrekkende gevolgen voor de Vlaamse economie en arbeidsmarkt. De leden van de EWI-commissie hielden in dit verband een hoorzitting.