Brexit-steunmaatregelen: formeel kader goedgekeurd voor steun aan getroffen bedrijven

Filter items
Nieuws
13 juni 2022

De Vlaamse Regering heeft een kader klaar voor de ondersteuning van bedrijven die getroffen zijn door de Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Vlaanderen heeft recht op 223 miljoen euro uit de Brexit Adjustment Reserve, een fonds opgericht door de Europese Unie om de impact van Brexit te verlichten.

Het vastgelegde kader bepaalt nu hoe deze middelen verdeeld mogen worden en welke ondernemingen er recht op hebben. Het is nu ook mogelijk om kosten die in het verleden gemaakt zijn te vergoeden.

Brexithelpdesk

Het fonds is in beheer van VLAIO en subsidieaanvragen kunnen bij hen worden ingediend tot 1 juli 2023. Zij staan tevens altijd klaar om ondersteuning te bieden via een Brexithelpdesk en kunnen vragen daaromtrent vrijblijvend bekijken.

Minister Jo Brouns: ‘Handel met het VK is moeilijker geworden maar door ons snel aan te passen en een goede begeleiding te voorzien, kan je een sterkere positie verwerven en blijft handel met het VK heel interessant. Ik roep al onze ondernemingen die geleden hebben onder Brexit op om hun aanvraag in te dienen. Onze bedrijven moeten ook in de toekomst de opportuniteiten op de markt kunnen grijpen.'

Het VK is onze 8ste exportbestemming en 6de grootste goederenleverancier in 2021. Voor 2021 was er een daling van 2.6% van de uitvoer richting VK op, opvallend want daarmee zijn de Britten één van de weinige dalers onder de topbestemmingen van Vlaamse export. Vooral de automobielindustrie, machinebouw, textielsector en tuinbouw werden getroffen.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina)

>> Naar de website van VLAIO - BAR - Brexit Adjustment Reserve

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week | 20 - 24 juni 2022

  24 juni 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Gedachtewisseling over het VARIO-advies 'Visie op een goede beleidsmix tussen vrije en thematische steun voor O&O in Vlaanderen'

  23 juni 2022

  Sprekers zijn Dirk Van Dyck (plaatsvervangend voorzitter VARIO), Danielle Raspoet (directeur VARIO), Veerle Linseele (senior beleidsadviseur VARIO) en Jo Brouns (Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw)

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (17 juni 2022)

  17 juni 2022

  O.a. voordracht onafhankelijke bestuurders PMV.

 • EU-nieuws deze week | 13 - 17 juni 2022

  17 juni 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Europese Ministers vergaderen over chipwet en ondersteuning jonge onderzoekers in tijden van crisis

  Europese ministers vergaderen over chipwet en ondersteuning jonge onderzoekers in tijden van crisis

  13 juni 2022

  Op donderdag 9 en vrijdag 10 juni vergaderde de Raad Concurrentievermogen (luiken Industrie/Interne Markt/Onderzoek/Ruimtevaart) te Luxemburg.