Circular Economy Forum

Gepubliceerd op 05 april 2024

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Bedrijven, overheden, kennisinstellingen en burgerbewegingen integreren circulaire principes in hun dagelijks werk.

Met dit evenement willen we experten en geïnteresseerden samen brengen om de laatste inzichten en resultaten te delen. Deelnemers zullen zich verdiepen in beleidsperspectieven, onderzoeksinzichten en praktijkvoorbeelden gericht op het ontmantelen van de lineaire economie en het versnellen van de transitie naar een circulair Europa.

Plenaire Sessie

De dag begint met een plenaire sessie onder leiding van onze Vlaamse minister van Economie en Innovatie en tevens Voorzitter van de Industriële Competitiviteitsraad.

Hans Bruyninckx, expert in het International Resource Panel geeft daarna een introductie vanuit het internationaal onderzoek en sluit dan aan in het panel.

Andere panelleden zijn:

  • Leena Ylä-Mononen, directeur van het Europees Milieuagentschap
  • Karel Van Acker, voorzitter van het Circular Economy Center
  • Emmanuelle Maire, Europese Commissie
  • Sandra Parthy, Europees Economisch en Sociaal Comité

Zij geven hun visie op de stand van zaken van de circulaire economie en bespreken en bespreken de implementatie van regelgeving die de circulaire principes ondersteunt.

Tot slot komen ook de strategieën voor het meten van de voortgang en richting van de transitie aan bod.

Parallelle Sessies

Na de plenaire sessie zullen deelnemers zich in parallelle sessies kunnen verdiepen in thema’s en oplossingen die cruciaal zijn voor het mainstream maken van circulaire praktijken. De sessie gaan over volgende thema's:

Systemische Innovatie
Een complexe uitdaging als de circulaire economie moet holistisch aangepakt worden als een systeemverandering. Op de agenda: onderzoekresultaten, goede praktijken en inspirerende sprekers uit heel Europa.

Circulair aankopen
Publieke en private aankopers hebben een cruciale rol in het stimuleren van de markt van circulaire producten en diensten. Deze sessie bevat een panelgesprek over strategische implementatie en een tweede over de link met sociale criteria in de praktijk.

Maakindustrie met focus op herstel
In hoeverre is herstel als strategie in onze huidige maakindustrie al geïntegreerd? Hoe kunnen beleid, bedrijfsmodellen, technologie en vaardigheden helpen in het opschalen van succesvolle circulaire initiatieven.

Circulaire plastics
In deze sessie komen concrete ervaringen en technologische innovaties aan bod waardoor er minder verpakkingen nodig zijn. Bijzondere aandacht is er voor projecten in de retail en zorgsector.

Monitoring en Digitalisering
Wat is het potentieel van de digitale transformatie in het opschalen van de circulaire economie? Hoe gaan we dataverzameling uit de lineaire economie omvormen tot relevante indicatoren voor de circulaire economie?

Circulaire Hubs
Lokale en regionale circulaire hubs vormen een uniek ecosysteem om via  partnerschappen doorheen de waardeketens circulaire praktijken te bevorderen. Met o. a. voorbeelden van samenwerkingen tussen de circulaire en de sociale economie bedrijven.

Circulaire Batterijen
Duik in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van circulaire batterijtechnologie, waarbij regelgevingslandschappen, zakelijke cases en belangrijke uitdagingen in de hele batterijketen worden belicht.

Circulair bouwen
Na een situatieschets tonen sprekers uit de praktijk hoe hergebruik in de bouwsector en bio-gebaseerde materialen ingang vinden in deze traditionele sector. Zelfs het ‘niet-bouwen’ staat op de agenda.

De vertegenwoordigers van de lidstaten zullen tijdens een gesloten sessie de raadsconclusies over de circulaire economie voorbereiden.

Naast de boeiende sessies kun je ook deelnemen aan bedrijfsbezoeken in Brussel (voormiddag) of in Wallonië of Vlaanderen (namiddag). Zo kun je uit eerste hand ervaren hoe circulaire initiatieven in de praktijk worden toegepast.

Voor gedetailleerde informatie over het programma en registratie, bezoek de website van het Circular Economy Forum

Mieke Houwen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

01 december 2023

Hoorzitting 'Stand van zaken circulaire economie'

Naar aanleiding van het Europese voorzitterschap in 2024 hielden de leden van de EWI-commissie een hoorzitting over de stand van zaken van de circulaire economie in Vlaanderen.
22 mei 2023

Circulaire economie en recycling centraal op Raad Concurrentievermogen

Vandaag kwamen de Europese ministers samen in Brussel voor de Raad Concurrentievermogen. Op het programma stonden onder andere besprekingen over de Critical Raw Materials Act (CRMA), de Net-Zero Industry Act (NZIA) en de Ecodesign verordening.
25 november 2022

18,4 miljoen euro voor 22 Vlaamse circulaire projecten

De Vlaamse Regering geeft 18,4 miljoen euro steun aan 22 circulaire projecten. Die projecten richten zich onder meer op minder verbruik van grondstoffen, hergebruik van materialen of herbestemming van onderdelen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.