Energiesteun voor zware energiekosten bij bedrijven in Vlaanderen

Gepubliceerd op 09 december 2022

Vlaanderen laat ondernemingen die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven niet los. Bedrijven die getroffen worden door de Oekraïnecrisis, kunnen financiële steun krijgen om het hoofd boven water te houden en dit moet gezonde ondernemingen continuïteit bieden. De energiesteun kan vanaf maandag tot 16 januari 2023 aangevraagd worden.

De Vlaamse Regering voorziet hiervoor een bedrag van 125 miljoen euro voor deze steunperiode. In januari zal de Regering de eerste steunperiode evalueren en bekijken hoe en of deze steun verlengd moet worden.

Verdubbeling energiekosten

Eerder deze week keurde de Europese Commissie het mechanisme goed, waardoor Vlaanderen nu goedkeuring kan geven aan Energiesteun voor ondernemingen die tussen 1 oktober en 31 december van dit jaar verlies hebben geleden. In het bijzonder gaat het om ondernemingen die meer dan een verdubbeling ondervonden in hun kosten voor gas en elektriciteit in het vierde kwartaal van 2022 ten opzichte van het jaar ervoor. Alle kosten die zij betaalden bovenop deze verdubbeling komt in aanmerking voor steun.

Daarnaast is er ook specifieke steun voorzien voor energie-intensieve ondernemingen en energie-intensieve bedrijven actief in elf zogeheten ‘energiegevoelige’ sectoren, sectoren die de impact van de prijsstijgingen uitzonderlijk fel voelen. Deze ondernemingen komen reeds in aanmerking als zij operationele verliezen hebben geleden.

Steun als hefboom voor innovatie

Om misbruik te vermijden, voorziet minister Brouns in enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Zo is elke onderneming die de steun ontvangt verplicht om minstens vijf jaar in Vlaanderen actief te blijven, mag zij tot het einde van 2023 geen dividenden uitkeren en mag zij niet meer dan 35% van het personeel op tijdelijke werkloosheid hebben geplaatst voor de periode waarvoor zij steun ontvangt.

Tot slot moet elke onderneming met een hoog energieverbruik een energiebeleidsovereenkomst ondertekenen, waardoor zij zich ertoe verbindt haar energieverbruik te reduceren, bijvoorbeeld door procesaanpassingen of innovatieve renovaties.

Dit kan je ook interesseren

09 maart 2023

Europese Commissie versoepelt (tijdelijk) staatssteunregels

De Europese Commissie heeft een nieuw pakket maatregelen goedgekeurd voor het (tijdelijke) Crisis- en Transitiekader. De nieuwe steunmaatregelen moeten de groene transitie helpen ondersteunen, dit in het kader van de European Green Deal.
27 januari 2023

Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.
13 januari 2023

Vlaanderen verlengt aanvraagperiode voor energiesteun

Bedrijven die daarbij worden door de Oekraïnecrisis, kunnen steun krijgen om het hoofd boven water te houden en de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden. Voorafgaand aan een bredere evaluatie, verlengt de Vlaamse Regering alvast de aanvraagperiode voor de energiesteun tot 31 januari.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.