Europa screent vanaf april op verdachte buitenlandse investeringen

Gepubliceerd op 11 maart 2019

De Raad van de Europese Unie heeft dinsdag het licht op groen gezet voor de screening van buitenlandse investeringen in strategische sectoren in de EU. Die nieuwe regels gaan in april in. Binnen het nieuwe kader moeten lidstaten elkaar en de Europese Commissie op de hoogte houden van de investeringen van derde landen in hun strategische sectoren.  

Op verzoek moeten ze bepaalde informatie delen, bijvoorbeeld over de eigendomsstructuur of de financiering. De Commissie kan ook een advies uitbrengen als ze denkt dat een investering een impact kan hebben op de veiligheid of de openbare orde in één of meerdere lidstaten, of op Europese programma's als Galileo.

De lidstaten behouden dus zelf het recht om te beslissen of ze een investering willen blokkeren.

Momenteel hebben veertien EU-landen al een eigen nationaal mechanisme om buitenlandse investeringen te screenen. België is daar niet bij. De landen die nog geen eigen systeem hebben, worden door het nieuwe Europese kader niet verplicht zo'n mechanisme in te voeren. Maar als ze het toch doen, moet hun screeningsmechanisme aan een aantal criteria voldoen, bijvoorbeeld over de bescherming van vertrouwelijke informatie en het recht op beroep wanneer een overheid een investering tegenhoudt. (Bron:Belga)

>> Persbericht: Screenen van investeringen: politiek akkoord over EU-kader

 

Overig EU-nieuws deze week

1. EU-publicatieblad

Het jaaroverzicht van de nieuwsberichten in het publicatieblad van de EU kunt u hier raadplegen. 
 

2. EU-Persberichten - Algemeen

 Het jaaroverzicht van de persberichten van de EU kunt u via deze link raadplegen.
 

3. EU-Persberichten - Macro-economische indicatoren

Het jaaroverzicht van de persberichten macro-economische indicatoren kunt u via deze link raadplegen.
 

4. EU-Documenten

5. Rollende agenda events

Voor een meer uitgebreide lijst van conferenties, zie onder meer http://ec.europa.eu/research/index.cfm?pg=events 
 

6. (Algemene) Publicaties

Marleen De Proft
Administratief medewerker
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

19 juni 2023

Buitenlands zeggenschap in Vlaanderen anno 2023

In totaal staan 6554 ondernemingen in Vlaanderen onder buitenlands zeggenschap. Dit komt neer op ongeveer 1% van de totale ondernemingspopulatie in Vlaanderen.
26 juni 2022

Vlaanderen keurt kader goed voor buitenlandse investeringen vanuit niet-EU-lidstaten

Om zich te beschermen tegen investeringen vanuit niet-EU-lidstaten die een bedreiging kunnen vormen voor de nationale veiligheid, de openbare orde en de Vlaamse strategische belangen, keurde de Vlaamse Regering een ontwerp van decreet tot instemming met een interfederaal samenwerkingsakkoord om een screeningsmechanisme uit te bouwen, principieel goed.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.