Vlaanderen keurt kader goed voor buitenlandse investeringen vanuit niet-EU-lidstaten

Gepubliceerd op 26 juni 2022

Om zich te beschermen tegen investeringen vanuit niet-EU-lidstaten die een bedreiging kunnen vormen voor de nationale veiligheid, de openbare orde en de Vlaamse strategische belangen, keurde de Vlaamse Regering een ontwerp van decreet tot instemming met een interfederaal samenwerkingsakkoord om een screeningsmechanisme uit te bouwen, principieel goed.

Minister-president Jan Jambon geeft daarmee samen met minister van Economie Jo Brouns uitvoering aan de Europese screeningsverordening buitenlandse directe investeringen.

Met dit mechanisme kunnen buitenlandse investeringen, die een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid, de openbare orde of de Vlaamse strategische belangen geëvalueerd, bijgestuurd en - indien er geen andere optie is - ook  effectief geblokkeerd worden.

Het akkoord viseert daarbij in het bijzonder strategische infrastructuren zoals havens, luchthavens, elektriciteitsnet,… maar evengoed voedselveiligheid, media en gevoelige technologieën zoals AI worden hiermee extra beschermd.

Het gaat daarbij steeds om investeringen afkomstig vanuit niet-EU-lidstaten.

Dit kan je ook interesseren

19 juni 2023

Buitenlands zeggenschap in Vlaanderen anno 2023

In totaal staan 6554 ondernemingen in Vlaanderen onder buitenlands zeggenschap. Dit komt neer op ongeveer 1% van de totale ondernemingspopulatie in Vlaanderen.
11 maart 2019

Europa screent vanaf april op verdachte buitenlandse investeringen

De Raad van de Europese Unie heeft dinsdag het licht op groen gezet voor de screening van buitenlandse investeringen in strategische sectoren in de EU. Die nieuwe regels gaan in april in. Binnen het nieuwe kader moeten lidstaten elkaar en de Europese Commissie op de hoogte houden van de investeringen van derde landen in hun strategische sectoren.  
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.