Extra middelen voor Vlaams wetenschappelijk onderzoek in 2022

Filter items
Nieuws
10 januari 2022

De coronacrisis heeft het belang van sterk Vlaams onderzoek extra in de verf gezet. De Vlaamse Regering sloot eind vorig jaar zes convenanten met zes top-onderzoeksinstellingen om hun kennis verder uit te breiden en hun internationale positie te versterken. In 2022 gaat het over ruim 33 miljoen euro extra middelen.

Minister Hilde Crevits: "De voorbije 10 jaar hebben aangetoond dat onze volgehouden inspanningen om onderzoek en ontwikkeling sterk te steunen, loont. Grote bedrijven als Apple komen aankloppen bij het Vlaamse imec voor meer kennis over duurzame chips, ons mariene en biotechnologisch onderzoek staan door het VLIZ en VIB bekend in heel Europa en we voeren met het KMDA nagenoeg als enige onderzoek in onze dierentuinen, ook Orpheus is uniek in haar muziekonderzoek."

Innovatieleider

Vlaanderen behoort in Europa tot de beste leerlingen van de klas op het vlak van onderzoek en innovatie.

Sinds kort maakt Vlaanderen deel uit van de groep ‘innovatieleiders’ in de EU. Vlaamse bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen besteden samen 3,35% van het bbp of meer dan 9,3 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling en ook de kwaliteit van innovatieprojecten en de impact ervan scoren tot de sterkste regio’s in Europa.

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits wil die positie versterken nu  de coronacrisis in februari 2 jaar zal woeden in ons land. De huidige situatie vraagt een actualisering van het beleid.

Het ondersteunen van toponderzoek met een maatschappelijke impact wordt het komende politieke jaar een topprioriteit. Dat maakte de minister bekend tijdens de laatste regering van vorig jaar.

Extra middelen voor internationaal gerenommeerde Vlaamse onderzoeksinstellingen

Zes grote dossiers werden op initiatief van minister Crevits eind vorig jaar unaniem goedgekeurd door de regeringsleden.

Het gaat over 6 convenanten tussen de Vlaamse regering en imec, VLIZ, VIB, KMDA, Orpheus en ITG.

De overeenkomsten met de top-onderzoeksinstellingen leggen de wetenschappelijke -  en valorisatie doelstellingen en ook de middelen voor de komende 5 jaar vast.

>> Bekijk hier de beslissingen van de Vlaamse Regering van 17 december

>> Bekijk hier de beleidsevaluaties van 2021

Volledig persbericht hieronder te downloaden. 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Regionale Economische Vooruitzichten 2022-2027

  18 juli 2022

  Een economische groei in Vlaanderen van 2,8% in 2022 en van 1,3% in 2023. Dat verwachten het Federaal Planbureau en de regionale statistische diensten in hun ‘Vooruitzichten’. De inflatieschok zet een rem op het economisch herstel. In de periode 2024-2027 zou de bbp-groei in Vlaanderen gemiddeld 1,5% bedragen.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 juli 2022)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 juli 2022)

  15 juli 2022

  O.a. waterstofonderzoek, Bio Base Europe Pilot Plant, bijkomende ondersteuning van de oproep zware onderzoeksinfrastructuur, subsidie Waterstofnet en Flemish Open Science Board (FOSB) en Wijzigingsbesluit kmo-portefeuille.

 • EU-nieuws deze week | 11 juli - 5 augustus 2022

  15 juli 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Vlaamse Regering vernieuwt energie-overeenkomsten met ondernemingen

  Vlaamse Regering vernieuwt energie-overeenkomsten met ondernemingen

  12 juli 2022

  De Vlaamse overheid stimuleert al lange tijd ondernemingen om de energie-efficiëntie van hun processen te optimaliseren en zo veel mogelijk energie te besparen. Om nog meer ondernemingen aan te zetten om hieraan aandacht te besteden, gaan enkele nieuwe maatregelen van start.

 • Europese Commissie presenteert nieuwe Europese innovatieagenda

  Europese Commissie presenteert nieuwe Europese innovatieagenda

  9 juli 2022

  Op 5 juli 2022 heeft de Commissie een nieuwe Europese innovatieagenda aangenomen om Europa een koppositie te geven in de nieuwe golf van deeptech-innovatie en start-ups. De innovatieagenda zal Europa helpen om nieuwe technologieën te ontwikkelen voor het aanpakken van de meest dringende maatschappelijke uitdagingen, en om deze technologieën op de markt te brengen.