Extra middelen voor Vlaams wetenschappelijk onderzoek in 2022

Filter items
Nieuws
10 januari 2022

De coronacrisis heeft het belang van sterk Vlaams onderzoek extra in de verf gezet. De Vlaamse Regering sloot eind vorig jaar zes convenanten met zes top-onderzoeksinstellingen om hun kennis verder uit te breiden en hun internationale positie te versterken. In 2022 gaat het over ruim 33 miljoen euro extra middelen.

Minister Hilde Crevits: "De voorbije 10 jaar hebben aangetoond dat onze volgehouden inspanningen om onderzoek en ontwikkeling sterk te steunen, loont. Grote bedrijven als Apple komen aankloppen bij het Vlaamse imec voor meer kennis over duurzame chips, ons mariene en biotechnologisch onderzoek staan door het VLIZ en VIB bekend in heel Europa en we voeren met het KMDA nagenoeg als enige onderzoek in onze dierentuinen, ook Orpheus is uniek in haar muziekonderzoek."

Innovatieleider

Vlaanderen behoort in Europa tot de beste leerlingen van de klas op het vlak van onderzoek en innovatie.

Sinds kort maakt Vlaanderen deel uit van de groep ‘innovatieleiders’ in de EU. Vlaamse bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen besteden samen 3,35% van het bbp of meer dan 9,3 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling en ook de kwaliteit van innovatieprojecten en de impact ervan scoren tot de sterkste regio’s in Europa.

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits wil die positie versterken nu  de coronacrisis in februari 2 jaar zal woeden in ons land. De huidige situatie vraagt een actualisering van het beleid.

Het ondersteunen van toponderzoek met een maatschappelijke impact wordt het komende politieke jaar een topprioriteit. Dat maakte de minister bekend tijdens de laatste regering van vorig jaar.

Extra middelen voor internationaal gerenommeerde Vlaamse onderzoeksinstellingen

Zes grote dossiers werden op initiatief van minister Crevits eind vorig jaar unaniem goedgekeurd door de regeringsleden.

Het gaat over 6 convenanten tussen de Vlaamse regering en imec, VLIZ, VIB, KMDA, Orpheus en ITG.

De overeenkomsten met de top-onderzoeksinstellingen leggen de wetenschappelijke -  en valorisatie doelstellingen en ook de middelen voor de komende 5 jaar vast.

>> Bekijk hier de beslissingen van de Vlaamse Regering van 17 december

>> Bekijk hier de beleidsevaluaties van 2021

Volledig persbericht hieronder te downloaden. 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Toponderzoekers kunnen ook na hun pensioen verder werken in Vlaanderen

  Toponderzoekers kunnen ook na hun pensioen verder werken in Vlaanderen

  17 januari 2022

  Vlaams minister van Wetenschapsbeleid en Innovatie Hilde Crevits verruimt vanaf dit jaar de mogelijkheden voor topwetenschappers om onderzoek ook na hun pensioensleeftijd in Vlaanderen verder te zetten. Het moet vermijden dat baanbrekende kennis en onderzoeken verloren gaan doordat het Vlaamse kader momenteel geen steun biedt aan toponderzoek na het emeritaat.

 • EU-nieuws deze week | 1 - 14 januari 2022

  14 januari 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Financiering van het hoger onderwijs (OESO-rapport)

  Financiering van het hoger onderwijs (OESO-rapport)

  14 januari 2022

  Op 12 januari 2022 stelde de OESO haar rapport 'Resourcing Higher Education in the Flemish Community of Belgium' voor tijdens een online seminarie. Het rapport kadert in het OESO-project 'Resourcing higher education' waar ook Vlaanderen, naast o.a. Finland, Denemarken, Ierland, Portugal, Litouwen en Israël, aan deelneemt.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (13 januari 2021)

  13 januari 2022

  De impact van de steunmaatregelen van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) om de effecten van de coronacrisis te milderen werd door een extern onderzoeksteam geëvalueerd. De leden van de EWI-commissie wisselen hierover van gedachten met vertegenwoordigers van het Rekenhof. 

 • Laatste Vlaamse Regering 2021: 15 belangrijke beslissingen voor het beleidsdomein EWI

  Laatste Vlaamse Regering 2021: 15 belangrijke beslissingen voor het beleidsdomein EWI

  17 december 2021

  Op 17 december 2021 hield de Vlaamse Regering haar laatste vergadering van het jaar. Lees hier de 15 belangrijkste beslissingen voor het Beleidsdomein EWI.