Gepersonaliseerde geneeskunde: jaarlijks vijf miljoen euro voorzien

Gepubliceerd op 20 april 2019

Speerpuntcluster

De Vlaamse Regering voorziet voor de komende twee jaar jaarlijks vijf miljoen euro om een speerpuntcluster voor gepersonaliseerde geneeskunde voor te bereiden en een eerste reeks samenwerkingsprojecten te initiëren.

Flanders.bio zal de speerpuntcluster uitbouwen met het Innovatieve Bedrijfsnetwerken, Flanders.Health, als basis.

Het Vlaams Beleidsplan Gepersonaliseerde Geneeskunde dat de Vlaamse Regering goedkeurde is onderaan deze pagina te downloaden.

Drie lijnen:

De cluster moet op drie lijnen werken:

  • het verbeteren van de kennis over gepersonaliseerde geneeskunde,
  • de toepassing ervan op het terrein en
  • het ontwikkelen van een ethisch en juridisch kader.

Bij de ontwikkeling worden bedrijven in de digitale, medisch technologische en levenswetenschappen betrokken. Maar ook het meer uitgebreide veld zoals de ziekenhuizen en zorgverstrekkers.

Flanders.Health krijgt nu twee jaar de tijd om de oprichting van de nieuwe speerpuntcluster voor te bereiden. In parallel kan het ecosysteem al worden opgebouwd door de financiering van concrete samenwerkingsprojecten inzake onderzoek tussen bedrijven en kennisinstellingen.

>> Lees hier alles over gepersonaliseerde geneeskunde

 

Actuele vraag

De minister van Wetenschap en Innovatie kreeg tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams parlement een actuele vraag over de investeringen in gepersonaliseerde geneeskunde.

Bekijk hieronder het videoverslag (vanaf 33 min 50 sec) of lees hier het verslag

Kathleen D'Hondt
Navorser
Afdeling Onderzoek
Jolien Roovers
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.