High level bankenoverleg: mededeling aan de Vlaamse regering

Gepubliceerd op 07 maart 2016

In het kader van het bankenplan, dat werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 7 december 2012, kwam op 3 februari 2016 de high levelgroep samen om de situatie op de kredietmarkt en de stand van zaken betreffende de uitvoering van het bankenplan te bespreken.

Juncker-plan

PMV lichtte haar nieuwe structuur toe en gaf wat meer uitleg over haar functie als promotor van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).

Europa wil met het Juncker-plan bijkomende middelen vrijmaken om de investeringen binnen de Eurozone aan te zwengelen. Hiervoor werd een European Fund for Strategic Investments (EFSI) opgezet, enerzijds voor infrastructuurprojecten die de economie structureel versterken (240 miljard euro), en anderzijds ter ondersteuning van kleine en middelgrote bedrijven (75 miljard euro). In totaal gaat het om 315 miljard aan bijkomende middelen voor de Europese lidstaten.

De geldmiddelen die Europa ter beschikking stelt, moeten private investeerders gemakkelijker overtuigen om mee in te stappen in het project. De Europese Unie wil zelf een deel van het risico dragen, om zo privaat kapitaal te mobiliseren. Extra investeringen betekenen concrete kansen voor ondernemers en initiatiefnemers om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, te financieren en op de markt te brengen. Dat leidt tot banen en draagt bij aan hogere economische groei.

Gezien haar expertise en inzicht in het Vlaamse en Europese investerings- en financieringslandschap, heeft de Vlaamse regering de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV aangeduid om de bijkomende Europese middelen te coördineren voor de Vlaamse projecten. voor meer informatie over het Juncker-plan en wat dit voor u kan betekenen, neem contact op met PMV via efsi@pmv.eu of via 02 229 52 30.

Toegang tot financiering

Op de agenda stonden de plannen in verband met het studiewerk inzake toegang tot financiering.

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen stelde onder meer de nieuwe studie over crowdfunding en de geplande initiatieven voor het vervolg op de KEFIK-studies voor.

Het departement EWI gaf een stand van zaken in verband met de oproep van een steunpunt voor beleidsrelevant onderzoek. Op 13 november 2015 hechtte de Vlaamse Regering op voorstel van minister Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport haar goedkeuring aan de krachtlijnen voor een nieuwe oproep tot het indienen van voorstellen tot erkenning en financiering van het Steunpunt voor Beleidsrelevant Onderzoek, thema ‘Economie en Ondernemen’, 2016-2020. De thema’s bij de gelanceerde oproep waren de volgende:

  • Dataverzameling en -verwerking met oog op gerichte beleidsevaluatie en internationale vergelijking.
  • Financiering van kmo’s.
  • Nieuwe sectorale realiteit en Vlaamse clusters.
  • Ondernemerscultuur in Vlaanderen.

Andere punten

Andere agendapunten van het high level bankenoverleg waren de federale evaluatie van de wet van 21 december 2013 betreffende diverse bepalingen inzake financiering voor kmo’s, het zorgtraject voor gezinnen in moeilijkheden, de verzekering tegen niet-terugbetaling, de bekendheid van de kredietbemiddelaar en de inventarisatie initiatieven startersfinanciering.

Lees ook

Sophie Callewaert
Adviseur
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.