Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

Gepubliceerd op 05 april 2024

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken. Op uitnodiging van Nederland vergaderden ze op 2 en 3 april in Den Haag.

Het doel was helder : het versterken van onderlinge relaties, het delen van beleidsinzichten en het bevorderen van een effectieve samenwerking om zo de toekomst van de Europese industrie te verzekeren. Deze bijeenkomst markeert een belangrijke stap richting een gezamenlijke visie en actieplan voor de industrie van morgen.

Brainstorming in een historisch pand: Johan de Witthuis

Gedurende dit tweedaagse bezoek was Vlaanderen vertegenwoordigd door Johan Hanssens, secretaris-generaal van het Vlaamse Departement Economie, Wetenschap en Innovatie en collega Laure-Anne Rigaux.

Groepsfoto informele meeting Den Haag 2 en 3 april 2024

V.l.n.r.: Farina Boardwell (Adjunct Afdelingshoofd, Federaal Ministerie van Economie en Technologie, Duitsland), Cato van Schaik (Strategisch Adviseur, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nederland), Johan Hanssens (Secretaris-Generaal, Departement voor Economie, Wetenschap en Innovatie, Vlaanderen), Benjamin Delozier (Afdelingshoofd Directoraat-Generaal voor Ondernemingen, Ministerie van Economie, Financiën en Industriële en Digitale Soevereiniteit, Frankrijk), Bernard Kluttig (Directeur-Generaal, Ministerie voor Economische Zaken en Klimaatbescherming, Duitsland), Tjerk Opmeer (Directeur-Generaal, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nederland), Laure-Anne Rigaux (Beleidsmedewerker, Departement voor Economie, Wetenschap en Innovatie, Vlaanderen) en Carl Giesecke (Adjunct Afdelingshoofd & Projectmanager voor EU-industriebeleid, Ministerie van Economie, Financiën en Digitale Soevereiniteit, Frankrijk)

De eerste dag omvatte een uitgebreide discussie over de prioriteiten voor het Europese industriebeleid in de komende Europese beleidsperiode 2024-2029.

De locatie was symbolisch: een prachtig pand daterend uit Nederlands ‘Gouden Eeuw’, een rijksmonument uit het midden van de 17de eeuw.

Een scala aan aspecten werd besproken, waaronder Europese innovatie, toegang tot financiering, energieprijzen, infrastructuur, samenwerking en open strategische autonomie. Op de tweede dag werden vier thema’s meer diepgaand behandeld in strategische roundtables: het versterken van de Europese competitiviteit, veerkracht, vergroening van de industrie en betere regelgeving.

De discussies waren gericht op het uitwisselen van goede praktijken en het identificeren van gemeenschappelijke opportuniteiten, doelstellingen en uitdagingen.

Daarnaast bieden de inzichten uit deze gesprekken ook nuttige voeding voor de Raadsconclusies over Europees industriebeleid die momenteel onder Belgisch Voorzitterschap worden onderhandeld en die finaal zullen worden goedgekeurd tijdens de Raad Concurrentievermogen eind mei.

Niet ‘decarboniseren’ door te ‘desindustrialiseren’, maar door te innoveren

De timing van deze eerste informele bijeenkomst op hoog niveau is niet toevallig. We staan aan de vooravond van een nieuwe Europese Commissie, het uitgelezen moment om terug te blikken op de huidige beleidsperiode en om prioriteiten voor de toekomst te bepalen. Bovendien wordt de Europese industrie geconfronteerd met pertinente uitdagingen, zoals verstoringen in de waardeketen, geopolitieke competitie, en hoge energieprijzen. Consensus was er over de stelling dat Europa niet moet ‘decarboniseren’ door te ‘desindustrialiseren’, maar door te innoveren.

Deze ontwikkelingen hebben de aandacht voor het EU-industriebeleid verder versterkt, wat het essentieel maakt voor naburige regio's om samen te werken en de belangrijkste uitdagingen en opportuniteiten voor de komende jaren te bespreken.

Leiden BioScience Park

De bijeenkomst werd afgesloten met een werkbezoek aan het Leiden BioScience Park, dat bekend staat als de grootste life sciences campus van Nederland. Tijdens het sitebezoek stonden robotica-innovatie en vooruitstrevende ontwikkelingen in de gezondheidszorg centraal, twee cruciale sectoren die de toekomst van onze samenleving mee vormgeven. Het Leiden BioScience Park is ook goed genetwerkt met de Gentse biotech cluster rond de VIB.

Nationale technologiestrategie Nederland

Tijdens de bijeenkomst lichtte de Nederlandse collega ook uitgebreid het proces en de resultaten toe van de Nederlandse ‘Nationale technologiestrategie’ waarbij bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en het kabinet gaan voorrang geven aan tien strategische technologieën:

  1. optica en geïntegreerde fotonica
  2. quantum
  3. groene chemische productieprocessen
  4. biotechnologie gericht op moleculen en cellen
  5. beeldvormingstechnologie
  6. (opto)mechatronica (industriële systemen/machines en apparaten)
  7. kunstmatige intelligentie (AI) en data
  8. energiematerialen
  9. halfgeleiders
  10. cybersecurity

De hand werd uitgereikt in deze domeinen verder samenwerkingen op te zoeken. Vlaanderen verklaarde zich daartoe bereid en zal daartoe in overleg treden met het Vlaamse stakeholderveld van kennisinstellingen en bedrijven, in het kader van de lopende Vlaams-Nederlandse high-tech samenwerkingsagenda.

Hieronder kunt u de Nederlandse Nationale Technologiestrategie downloaden.

Johan Hanssens
Secretaris-generaal
Staf
Laure-Anne Rigaux
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
13 maart 2024

Actualiteitsdebat over de herstructurering bij busbouwer Van Hool

Op een bijzondere ondernemingsraad raakte maandag bekend dat bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt de komende jaren 1100 banen verdwijnen. Als tegen het einde van maart geen vers kapitaal wordt gevonden, dreigt het faillissement. In de plenaire vergadering debatteren de volksvertegenwoordigers met de Vlaamse Regering over de herstructurering bij Van Hool. Wat kan de Vlaamse Regering doen om het bedrijf te steunen en de ontslagen werknemers te begeleiden? Is er nog een toekomst voor de productie van bussen in Vlaanderen?
28 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 april 2024)

O.a. fusie Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en Departement Werk en Sociale Economie (WSE) en wijziging economisch ondersteuningsbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.