Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

Gepubliceerd op 01 februari 2023

Event gepland in 2024? Haal het EU-voorzitterschapslabel binnen!

Op 1 januari 2024 wordt België voor 6 maanden voorzitter van de Raad van de Europese Unie: een uitgelezen kans om aan Europa te tonen wat Vlaanderen te bieden heeft. Organiseer jij in de eerste helft van 2024 een publieksgericht initiatief of event? Stel je dan kandidaat voor het voorzitterschapslabel, een Europees kwaliteitslabel dat we zullen uitreiken aan een select aantal events.

Wie komt in aanmerking?

  • Je organiseert in de eerste helft van 2024 een publieksevenement dat inspeelt op de culturele, historische, erfgoed- en/of sportieve tradities die Vlaanderen rijk is, of dat de troeven van Vlaanderen kan uitspelen op het vlak van innovatie, technologie en wetenschap.
  • Het evenement heeft een link met de Europese Unie en/of de thema’s van het Belgische voorzitterschap (die vind je in het zogenaamde projectplan).
  • Je bent een culturele speler of middenveldorganisatie.

Jouw evenement wordt als het ware zelf een onderdeel van het voorzitterschap. Dat wil ook zeggen dat het zo wordt gepromoot, zowel naar het grote publiek als naar de internationale gasten die ons land in die periode verwelkomt.

Welke evenementen?

Een breed scala aan publieksevenementen komt in aanmerking: festivals, optochten, podiumvoorstellingen, tentoonstellingen, lezingen, concerten, manifestaties, beurzen, conferenties, enzovoort. Je moet wel een link kunnen aantonen met Europa en/of met de thema’s die aan bod komen tijdens het voorzitterschap.

Je evenement spreekt een internationaal publiek aan of biedt een kwaliteitsvol internationaal programma aan. Evenementen die in 2023 al starten of die tot in de tweede helft van 2024 lopen, komen eveneens in aanmerking.

Hoe ding je mee?

Dien je gemotiveerde kandidatuur in via het formulier op deze website. Doe dat uiterlijk op 30 april 2023. Bij eventuele vragen kan je terecht bij Theresia Feldmann (contactgegevens hieronder).

Vervolgens gaat je aanvraag naar een jury verbonden aan het voorzitterschap. Die zorgt ervoor dat de selectie zo divers mogelijk is en streeft daarbij naar een evenwichtige spreiding, zowel inhoudelijk, geografisch als qua timing.

Theresia Feldmann
Beleidsmedewerker
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

12 februari 2024

Europese ministers van Interne Markt & Industrie komen samen in Thor Park Genk

Op 8 en 9 februari 2024 was België het toneel voor een belangrijk tweedaags evenement voor ministers van industrie en interne markt. Het overleg focuste op manier waarop Europa een blijvend gunstig klimaat (beleid) kan scheppen voor de industrie, en hoe de eengemaakte markt kan worden ingezet als kerninstrument om een diepgaande transitie te bewerkstelligen en de sociale cohesie te bevorderen.
11 december 2023

Vlaamse prioriteiten tijdens het EU-voorzitterschap

Conform de Belgische staatsstructuur zal Vlaanderen - net als de overige gemeenschappen en gewesten - nadrukkelijk een eigen rol opnemen tijdens het EU-voorzitterschap.
20 november 2023

High Level Group Concurrentievermogen en Groei

Op donderdag 16 november 2023 vergaderde in Brussel de High Level Group Concurrentievermogen en Groei van de Europese Unie voor de tweede en laatste keer onder het Spaanse voorzitterschap van de EU. Op de agenda stond o.a. de toekomst van de interne markt en de groene en digitale transitie voor kmo's.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.