Ondanks uitdagingen kent Vlaanderen nog steeds groot aantal startende ondernemers

Gepubliceerd op 03 oktober 2023

Hoewel de maatschappelijke perceptie rond ondernemerschap enigszins is verslechterd en Vlamingen over het algemeen weinig opportuniteiten zien om te ondernemen, blijft het aantal personen die toch een eigen zaak opstarten groot.

Dat blijkt uit de zevende bevraging die ECOOM-STORE UGent eind 2022 uitvoerde bij meer dan 1000 Vlamingen tussen de 18 en de 64 jaar.

De publicatie is onderaan deze pagina te downloaden of via de publicatiedatabank. 

Hieronder vindt u de hoofdlijnen van het rapport.

Cover van publicatie met een beeld waarbij iemand een lamp in de hand houdt

Maatschappelijke perceptie

Volgens het onderzoek vindt minder dan de helft van de Vlamingen dat succesvolle ondernemers in Vlaanderen aanzien en respect genieten en dat er vaak verhalen over succesvolle jonge bedrijven in de media verschijnen.

Slechts 46% van de Vlamingen meent dat ondernemen in Vlaanderen als een interessante carrièrekeuze wordt beschouwd. Wel kent 56% van de Vlamingen persoonlijk iemand die de afgelopen twee jaar een eigen zaak heeft opgericht.

Zelfperceptie

Minder dan de helft van de Vlamingen denkt over de nodige competenties te beschikken om een eigen zaak op te starten. Vlamingen scoren, net zoals voorgaande jaren, dan ook hoog op de angst om te falen.

51% van de Vlamingen geeft aan dat faalangst hen zou tegenhouden om een zaak te starten.

Bovendien blijft het percentage Vlamingen dat opportuniteiten ziet om een zaak te starten, hangen op het lage niveau van 2020. Slechts 21% verwacht de komende zes maanden opportuniteiten om een zaak te starten in hun regio. De vermoedelijke oorzaak voor dit aanhoudend lage cijfer, is wellicht het algemeen negatief economisch klimaat.

Dit blijkt ook uit het feit dat Vlamingen het meest angst hebben voor de impact van de energiecrisis op hun (hypothetisch) bedrijf.

Grafiek waarbij de opportuniteitdetectie grafisch wordt weergegeven. Vlamingen zien in vergelijking met onze buurlanden veel minder opportuniteiten om een zaak op te starten.
Opportuniteitdetectie 2022: Vlamingen zien in vergelijking met onze buurlanden veel minder opportuniteiten om een zaak op te starten.

Startersactiviteiten

Ondanks de minder positieve maatschappelijke perceptie rond ondernemerschap en de beperkte identificatie van opportuniteiten (ook in vergelijking met landen zoals Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zweden) blijven de effectieve startersactiviteiten toch nog hoog.

Ongeveer 9,5% van de Vlamingen is bezig met het opstarten van een eigen onderneming, terwijl 5,5% een eigen bedrijf heeft dat minder dan 3,5 jaar oud is.

In totaal was 14,6% van de bevolking tussen 18 en 64 jaar eind 2022 actief als startende of recent gestarte ondernemer. Hiermee doet Vlaanderen het internationaal gezien zeer goed.

Grafiek die een overzicht biedt van de totale ondernemingsactiviteit onder de Vlamingen. In deze internationale vergelijking staat Vlaanderen bovenaan.
Totale ondernemingsactiviteit 2022: in deze internationale vergelijking staat Vlaanderen helemaal bovenaan.
Ilse Boeykens
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

24 januari 2023

Wat is de waarde van een doctoraat voor ondernemerschap?

In de publicatie “Een doctoraat en ondernemerschap” wordt het carrièrepad van ondernemerschap uitgelicht. De publicatie laat onderzoekers en stakeholders aan het woord over de wisselwerking tussen een doctoraat en ondernemerschap.

26 april 2024

EU-nieuws deze week | 22 - 26 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.