REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

Filter items
Nieuws
23 mei 2022

Het nieuwe REPowerEU-plan dat de Europese Commissie vorige week presenteerde mikt op strategische Europese onafhankelijkheid van Russisch gas en olie in 2027. Het plan bestaat uit enkele korte termijn doelen, alsook meer lange termijn investeringen en ambities.

Hierbij bouwt het verder op het Fit for 55 pakket, dat eerder voorgesteld werd om klimaatneutraal te worden in 2050. In dit plan werd al gemikt op een reductie van het gasgebruik met 30% tegen 2030.

De ambities worden nu nogmaals opgedreven, waardoor er tegen 2030 nu bijvoorbeeld gemikt wordt op een aandeel hernieuwbare energie in de energiemix van 45%, in plaats van het eerdere 40%.

Hiervoor wordt onder andere ingezet op de brede uitrol van zonnepanelen en warmtepompen, steun voor energiebesparing, alsook vergroening en elektrificatie van de industrie.

Verder wordt er een bijkomende investering gedaan van 200 miljoen euro om onderzoek naar productie en gebruik van waterstof als schone energiebron te versnellen via Horizon Europe.

>> Lees meer: REPowerEU: Een plan om de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel te verminderen en de groene transitie te bespoedigen

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Annelies De wael

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0486 788 590