Vlaamse overheid en imec ondertekenen Letter of Intent voor de uitbouw van imec’s cleanroom

Gepubliceerd op 07 juli 2023
Europees commissievoorzitter Von der Leyen brengt een bezoek aan de cleanroom bij imec
(c) BelgaImaga
Commissievoorzitter Von der Leyen bracht vandaag een bezoek aan imec. Deze investering van de Vlaamse overheid is een eerste stap in het kader van het ambitieuze Chips for Europe initiatief.

De Vlaamse Regering heeft vandaag een Letter of Intent (LOI) ondertekend met imec, het Vlaamse onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie.

Met de overeenkomst drukt de Vlaamse Regering haar engagement uit om te investeren in de verdere uitbouw van de cleanroom van imec, cruciaal om wereldwijd koploper te blijven in chiponderzoek dat technologische oplossingen mogelijk maakt in ICT, gezondheidszorg en energietoepassingen.

Het investeringsbedrag, dat maximum 750 miljoen euro zal bedragen, wordt gekoppeld aan de Europese Chips Act ambitie om pilootlijnen te steunen onder het Chips for Europe initiatief.

De geplande investering van de Vlaamse overheid is nodig om de cleanroom verder uit te bouwen met de meest geavanceerde toestellen en processen. Toestellen die essentieel zijn om baanbrekend onderzoek te kunnen blijven uitvoeren, en zo de positie van imec als wereldleider te garanderen.

Een nieuwe infrastructuurvennootschap, waarin de Vlaamse Regering investeert, moet die cleanroom bouwen. Via huur betaalt Imec de investering dan terug.

Deze investering is een eerste stap in het kader van het ambitieuze Chips for Europe initiatief dat op dit moment wordt vormgegeven door de Europese Unie om de Europese chipsector te versterken en de toekomst van de Europese kennis- en innovatie economie veilig te stellen.

Binnen ditzelfde kader past ook de geplande investering van ASML, bevestigd in een recent ondertekende Memorandum of Understanding (MOU), waarin imec en ASML hun langdurige strategische samenwerking verder verdiepen. ASML engageert zich om de volledige reeks van geavanceerde lithografie- en metrologietoestellen in de pilootlijn van imec te installeren, een van de grootste industriële investeringen voor Europese microchippilootlijnen ooit.

Deze toezeggingen tonen aan dat het engagement van zowel de Vlaamse overheid als van de chipindustrie voor imec groter is dan ooit. Ze bieden imec de beste troeven om zijn centrale rol op te nemen in de EU Chips Act en zal leiden tot doorbraken in de volgende generaties chiptechnologieën, en zal een innovatiemotor zijn voor Vlaanderen, Europa en de wereld.

Bekijk de persconferentie van Commissievoorzitter Von der Leyen tijdens haar bezoek aan imec

Simon Verschaeren
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren
David Scheere
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

12 februari 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (9 februari 2024)

O.a. instap in project en kapitaalverhoging imec EU pilot line nv en wijziging decreet met ad-hocwaarborgen voor ondernemingen en waarborgen voor financieringsfondsen en kredietportefeuilles
21 januari 2024

Informele Raad Industrie en Interne Markt in Genk: belangrijk momentum voor Europese industrie

Op 8 en 9 februari wordt in Genk de informele bijeenkomst van de ministers voor Concurrentievermogen georganiseerd. Tijdens dit tweedaagse evenement reflecteren de ministers en hun delegaties over de toekomst van de interne markt en de Europese industrie.
24 november 2023

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (24 oktober 2023)

O.a. herverdeling Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO) in het kader van de cofinanciering van een Europese R&D-pilootlijn voor chiptechnologie in Vlaanderen en subsidie voor het project ‘Rethink Energy 4 Food (RE4F)’.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.