Vlaamse Regering keurt hoger plafond voor overbruggingslening goed

Filter items
Nieuws
10 november 2022

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de uitbreiding van de overbruggingslening.  Zo wordt het plafond van de bestaande overbruggingslening opgetrokken tot maximaal twee miljoen euro en wordt het toepassingsgebied uitgebreid naar grote ondernemingen.

De nieuwe lening wordt nu aangemeld bij de Europese Commissie voor goedkeuring op vlak van staatssteun. De lening wordt verwacht begin 2023 operationeel te zijn.

Varianten

De overbruggingslening is een lening die de Vlaamse Regering ter beschikking stelt aan Vlaamse kmo’s die liquiditeitsnoden hebben.

Sinds februari 2022 is de eerste variant van de  maatregel bij VLAIO beschikbaar. Het gaat om zeer voordelige leningen (1,5% interest), waarmee een kleine onderneming (< 50 werknemers) toen tot 200.000 euro kon ontlenen en een middelgrote onderneming (50 à 250 werknemers) tot maximaal 400.000 euro.

Vervolgens stelde de Vlaamse Regering op voorstel van minister Brouns deze steun ook na juni 2022 verder open aan bedrijven die getroffen werden door de economische gevolgen van de oorlogssituatie in Oekraïne. Sinds 10 oktober 2022 kunnen kmo’s - zowel kleine als middelgrote ondernemingen - bovendien tot 750.000 euro ontlenen onder deze maatregel.

In verdere uitvoering van de Septemberverklaring besliste de Vlaamse Regering op voorstel van minister Brouns de overbruggingslening verder uit te breiden voor gezonde ondernemingen met liquiditeitsnoden. Zo gaf ze vandaag haar eerste principiële goedkeuring aan een nieuwe variant van de overbruggingslening, waarbij het maximumplafond wordt opgetrokken tot 2 miljoen euro, meer dan een verdubbeling van het huidige plafond.

Daartegenover staat dan weer een gedifferentieerde rentevoet, die rekening houdt met de looptijd van de lening en de grootte van de onderneming. De nieuwe rentevoeten bedragen 2%, 2,5% en 3,5% en dit op basis van de grootte van de onderneming en de periode van terugbetaling (36 of 60 maanden).

Daarbij is ook een mechanisme voorzien om de interestvoeten elk kwartaal te evalueren in functie van de algemene evolutie van de basisrentevoet.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina)

>> VLAIO website Overbruggingskrediet 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Beslissingen Vlaamse Regering deze week | 3 februari 2023

  Beslissingen Vlaamse Regering deze week | 3 februari 2023

  3 februari 2023

  O.a. visienota ‘Naar een versterkte concurrentiekracht van de Europese Industrie’, compensatiesteun ondernemingen voor indirecte emissiekosten, financiering IOC-Unesco projectvoorstel 'Ocean Decade Capacity Development Facility' en voorontwerp van programmanota ter bevordering van de Vlaamse industriële energie- en klimaattransitie 2022-2025.

 • EU-nieuws deze week | 30 januari - 3 februari 2023

  3 februari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  1 februari 2023

  Op 1 januari 2024 neemt België het Voorzitterschap op van de Raad van de Europese Unie. Een aantal publieksgerichte initiatieven of events kunnen het EU-voorzitterschapslabel toegekend krijgen en zo in de kijker worden geplaatst tijdens het voorzitterschap.

 • Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

  30 januari 2023

  Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.