Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen ontwikkelen gezamenlijke strategie voor succesvolle toekomst chemiesector

Filter items
Nieuws
30 september 2017

Onderling sterk verbonden

Cover van de trilaterale strategie. De strategie kan onderaan deze pagina gedownload worden.

De overheden van Vlaanderen, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan nauw samenwerken om de chemische industrie, die sterk aanwezig is in de betrokken regio’s, verder uit te bouwen. De drie partners lanceerden daarvoor een gezamenlijke strategie waarbij de lokale chemiesector de drijvende kracht moet worden in de transitie naar een duurzame wereldeconomie.

Met een tewerkstelling van meer dan 350.000 mensen en een gezamenlijke omzet van 180 miljard euro, goed voor 20% van de Europese chemiesector, is de chemische industrie in Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen de thuisbasis van een van de belangrijkste chemieclusters in de wereld.

De chemiebedrijven in deze drie regio’s zijn onderling sterk verbonden, leveren op die manier essentiële bouwstenen voor talrijke andere sectoren en bieden zo innovatieve oplossingen voor de globale economische en ecologische uitdagingen van vandaag en morgen.

Fundament voor jobs en welvaart

De doelstelling van de samenwerking bestaat erin om deze unieke chemiecluster in het hart van Europa aantrekkelijk te houden voor nieuwe investeringen als fundament voor jobs en welvaart.

Daarvoor wordt een trilaterale samenwerking opgezet tussen overheid, industrie en academische wereld in de drie regio’s.

Samen moeten ze werk maken van een succesvolle toekomst voor de chemiesector binnen een context van toenemende wereldwijde concurrentie en de transitie naar een duurzame samenleving. Daarvoor werden 21 prioriteiten vastgelegd in vier domeinen: Innovatie, Energie, Infrastructuur en Politiek Beleid.

Johan Hanssens, Secretaris-generaal Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI)

‘Ook in een wereld van globalisering, digitalisering en verduurzaming blijft Vlaanderen voluit de kaart trekken van de industrie."

"Met deze samenwerking geven we een internationale dimensie aan de triple helix: overheden, kennisinstellingen én bedrijven die nu ook over de grenzen de krachten bundelen voor een toekomstbestendige chemische industrie in Vlaanderen en Europa.’

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen

“Deze gezamenlijke strategie is gegroeid vanuit een samenwerkingsverband dat in 2013 is opgestart tussen de chemiesectoren in Vlaanderen en Nederland. Het is een uitstekende zaak dat een belangrijke chemiespeler als Noordrijn-Westfalen zich nu mee engageert.

"Als sectorfederatie juichen we deze structurele langetermijnaanpak toe en kijken we uit naar een constructieve samenwerking met Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters en overheidsdiensten zoals het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie."

“Er ligt een ambitieus plan op tafel met een flink aantal thematische prioriteiten. Nu komt het er op aan om dit studiewerk om te zetten in concrete acties en beleidsdaden. Vanuit de federatie willen we mee aan de kar trekken om belangrijke uitdagingen als energiekosten en logistieke infrastructuur en opportuniteiten als digitalisering, duurzame innovatie en circulaire economie gezamenlijk aan te pakken."

(Bron: "Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen ontwikkelen gezamenlijke strategie voor succesvolle toekomst chemiesector" - persbericht Essencia)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Lieven Top

Afdeling Strategie en Coördinatie
Beleidsmedewerker
02 553 07 17

Nieuws & Evenementen

 • Minister Crevits richt taskforce ruimtevaart op

  Minister Crevits richt taskforce ruimtevaart op

  7 februari 2020

  Minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits gaat een taskforce ruimtevaart oprichten. De geplande taskforce moet onder meer opvolgen in hoeverre de federale overheid intekent op Europees ruimteprogramma die belangrijk zijn voor Vlaamse bedrijven. 

 • Eerste bijeenkomst stuurgroep Cybersecurity

  Eerste bijeenkomst stuurgroep Cybersecurity

  3 februari 2020

  Op 3 februari kwam de stuurgroep Cybersecurity (CS) voor de eerste maal bijeen in aanwezigheid van minister Crevits. De stuurgroep bestaat uit hooggeplaatste personen uit de onderzoeks- en bedrijfswereld. Deze stuurgroep moet de uitvoering van het Vlaams Actieplan Cybersecurity in goede banen leiden.

 • Elke euro Vlaamse steun voor Imec brengt 8 euro op

  Elke euro Vlaamse steun voor Imec brengt 8 euro op

  20 januari 2020

  Voor elke euro die de Vlaamse overheid investeert in Imec realiseert het technologisch onderzoekscentrum in Leuven een toegevoegde waarde van 8 euro. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die vrijdag bekendgemaakt werd naar aanleiding van het bezoek van Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits (CD&V). De minister bezocht er o.a. de imec School waar sinds september vorig jaar technische talenten zonder diploma worden opgeleid.

 • Vlaamse reflectienota vernieuwde Europese onderzoeksruimte

  Vlaamse reflectienota 'vernieuwde Europese onderzoeksruimte'

  13 januari 2020

  Samen met alle belanghebbenden heeft het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) een Vlaamse reflectienota uitgewerkt over de vernieuwde Europese onderzoeksruimte. 

 • Europese Commissie publiceert werkprogramma 2020

  31 januari 2020

  Op 29 januari publiceerde de Europese Commissie haar Werkprogramma voor 2020, dat is opgebouwd rond de zes grote ambities binnen de politieke richtlijnen van Commissievoorzitter von der Leyen. Voor het werkveld EWI valt alles hoofdzakelijk te situeren binnen de volgende twee ambities, nl. 1) een Europese Green Deal, en 2) een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk.