Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen ontwikkelen gezamenlijke strategie voor succesvolle toekomst chemiesector

Filter items
Nieuws
30 september 2017

Onderling sterk verbonden

Cover van de trilaterale strategie. De strategie kan onderaan deze pagina gedownload worden.

De overheden van Vlaanderen, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan nauw samenwerken om de chemische industrie, die sterk aanwezig is in de betrokken regio’s, verder uit te bouwen. De drie partners lanceerden daarvoor een gezamenlijke strategie waarbij de lokale chemiesector de drijvende kracht moet worden in de transitie naar een duurzame wereldeconomie.

Met een tewerkstelling van meer dan 350.000 mensen en een gezamenlijke omzet van 180 miljard euro, goed voor 20% van de Europese chemiesector, is de chemische industrie in Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen de thuisbasis van een van de belangrijkste chemieclusters in de wereld.

De chemiebedrijven in deze drie regio’s zijn onderling sterk verbonden, leveren op die manier essentiële bouwstenen voor talrijke andere sectoren en bieden zo innovatieve oplossingen voor de globale economische en ecologische uitdagingen van vandaag en morgen.

Fundament voor jobs en welvaart

De doelstelling van de samenwerking bestaat erin om deze unieke chemiecluster in het hart van Europa aantrekkelijk te houden voor nieuwe investeringen als fundament voor jobs en welvaart.

Daarvoor wordt een trilaterale samenwerking opgezet tussen overheid, industrie en academische wereld in de drie regio’s.

Samen moeten ze werk maken van een succesvolle toekomst voor de chemiesector binnen een context van toenemende wereldwijde concurrentie en de transitie naar een duurzame samenleving. Daarvoor werden 21 prioriteiten vastgelegd in vier domeinen: Innovatie, Energie, Infrastructuur en Politiek Beleid.

Johan Hanssens, Secretaris-generaal Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI)

‘Ook in een wereld van globalisering, digitalisering en verduurzaming blijft Vlaanderen voluit de kaart trekken van de industrie."

"Met deze samenwerking geven we een internationale dimensie aan de triple helix: overheden, kennisinstellingen én bedrijven die nu ook over de grenzen de krachten bundelen voor een toekomstbestendige chemische industrie in Vlaanderen en Europa.’

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen

“Deze gezamenlijke strategie is gegroeid vanuit een samenwerkingsverband dat in 2013 is opgestart tussen de chemiesectoren in Vlaanderen en Nederland. Het is een uitstekende zaak dat een belangrijke chemiespeler als Noordrijn-Westfalen zich nu mee engageert.

"Als sectorfederatie juichen we deze structurele langetermijnaanpak toe en kijken we uit naar een constructieve samenwerking met Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters en overheidsdiensten zoals het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie."

“Er ligt een ambitieus plan op tafel met een flink aantal thematische prioriteiten. Nu komt het er op aan om dit studiewerk om te zetten in concrete acties en beleidsdaden. Vanuit de federatie willen we mee aan de kar trekken om belangrijke uitdagingen als energiekosten en logistieke infrastructuur en opportuniteiten als digitalisering, duurzame innovatie en circulaire economie gezamenlijk aan te pakken."

(Bron: "Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen ontwikkelen gezamenlijke strategie voor succesvolle toekomst chemiesector" - persbericht Essencia)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Lieven Top

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0477 36 02 78

Nieuws & Evenementen

 • Wat is de waarde van een doctoraat voor ondernemerschap?

  Wat is de waarde van een doctoraat voor ondernemerschap?

  23 januari 2023

  In de publicatie “Een doctoraat en ondernemerschap” wordt het carrièrepad van ondernemerschap uitgelicht. De publicatie laat onderzoekers en stakeholders aan het woord over de wisselwerking tussen een doctoraat en ondernemerschap. De publicatie biedt eveneens een overzicht van de verschillende diensten en platformen in Vlaanderen die van nut kunnen zijn bij het opstarten en uitbouwen van een onderneming.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.

 • Toegang tot publieke mariene data in Europa nog eenvoudiger

  Toegang tot publieke mariene data in Europa nog eenvoudiger

  25 januari 2023

  Vandaag ging het ééngemaakte centrale portaal van het European Marine Observation and Data Network (EMODnet) live. De fusie van alle eerdere thematische portalen is daarmee een feit. Diverse types data kunnen zo gemakkelijker opgevraagd worden.

 • Vlaams decreet moet paal en perk stellen aan illegale tewerkstelling bij onderaannemers

  Vlaams decreet moet paal en perk stellen aan illegale tewerkstelling bij onderaannemers

  23 januari 2023

  Vlaams minister van Werk Jo Brouns komt met een nieuw decreet dat een einde moet maken aan illegale tewerkstelling en malafide constructies. Het decreet lanceert daarvoor de 'zorgvuldigheidstoets', die hoofdaannemers verplicht bepaalde gegevens op te vragen bij onderaannemers. De nieuwe regelgeving moet van kracht worden tegen de zomer van dit jaar.