Workshop "Personalised nutrition for better health - Targeting the microbiome"

Filter items

Uitnodiging_workshop

terug naar Engelse tekst

Context

Onze gezondheidssystemen staan onder toenemende druk door het frequenter voorkomen van complexe niet overdraagbare chronische ziekten zoals diabetes, kanker, hart-en vaatziekten, chronische aandoeningen van het ademhalingsstelsel en neurologische ziekten. Deze ziekten zijn dikwijls gekoppeld aan veranderingen in demografie en eetpatronen.

Het menselijk microbioom werd recent omschreven als een biologische link tussen de menselijke genetische achtergrond, levensstijl en omgeving die mee de gezondheid bepaalt. Het beter begrijpen van de werking van het microbioom en van de invloed van externe factoren als voeding en levensstijl via het microbioom op gezondheid en ziekte zal leiden tot een beter begrip en behandeling van deze chronische ziekten die aan levensstijl verbonden zijn. Het menselijk microbioom in de darm is één van de meest dichtbevolkte gemeenschappen met zeer grote biodiversiteit. In dit 'ecosysteem' is er een wisselwerking tussen enerzijds de micro-organismen en anderzijds de metabole processen, het immuunsysteem, de spijsvertering etc. 

Recente ontwikkelingen proberen een oorzakelijk verband tussen voeding en de samenstelling van het darmmicrobioom te vinden. De vraag is of voeding op maat kan gebruikt worden om een gezond microbioom te houden of te krijgen en mogelijk als een preventieve aanpak ter bescherming tegen chronische aandoeningen kan ontwikkeld worden. De nieuwe inzichten in dit veld openen enorme opportuniteiten die bijdragen tot de transformatie in de geneeskunde naar de ontwikkeling van de gepersonaliseerde geneeskunde en gepersonaliseerde voeding.

Niet alleen de inzichten rond het microbioom en voeding zijn belangrijke nieuwe ontwikkelingen, ook de technologische veranderingen dragen bij tot die transformatie van de geneeskunde en gezondheidszorg. Nieuwe ontwikkelingen als de continue monitoring van de invloed van levensstijl en voeding op de individuele gezondheidsstatus in combinatie met de inzichten op de werking van het microbioom stimuleren de ontwikkeling van innovatieve toepassingen die uiteindelijk zullen leiden tot positieve economische impact.
 

Workshop 10 & 11 oktober 2017

Het Departement EWI organiseert voor de tweede keer samen met de OESO een tweedaagse workshop op 10 & 11 oktober 2017 om de beleidsbarrières of –noden van dit onderzoeksveld in kaart te brengen en het onderzoek verder te stimuleren.

De workshop met als thema “Personalised nutrition for better health – targeting the microbiome” wil de ontwikkeling van gepersonaliseerde geneeskunde promoten en specifiek de ontwikkeling van acties gericht op het (modificeren van) microbioom door gepersonaliseerde voeding. De convergentie van persoonlijke connectiviteit en gezondheidsmonitoring met de kennis hoe voedingspatronen het menselijk microbioom en daaraan gekoppeld de menselijke gezondheid kunnen beïnvloeden, is de start van een transitie van de huidige gezondheidssystemen naar een gezondheids- en zorgsysteem van de toekomst.

De workshop wil een brug slaan tussen de wetenschappelijke, commerciële en beleidswereld en bijdragen tot deze innovatieve sector en preventieve geneeskunde gericht op het (darm)microbioom

De agenda en inschijvingsmodule (deelname enkel op uitnodiging) vindt u hier.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Kathleen D'Hondt

Afdeling Onderzoek
Navorser
02 553 57 71

Liselotte De Vos

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
02 553 39 34