125 miljoen euro van Vlaams relanceplan naar waterstof

Gepubliceerd op 27 november 2020

Innovatie en onderzoek voor waterstof

125 miljoen euro uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht gaat naar onderzoek en innovatie rond waterstof. Dat zegt minister van Economie Hilde Crevits. Vlaanderen trekt in totaal 4,3 miljard uit voor de relance na corona. Tegelijk met de investering schreef Vlaanderen daarom een waterstofvisie uit. (Deze is onderaan deze pagina te downloaden.)

Waterstof wordt gebruikt voor het opslaan, omzetten en transporteren van energie. In het beste geval wordt het aangemaakt met groene elektriciteit.

In Vlaanderen wordt op dit moment echter bijna alle waterstof aangemaakt als 'grijze waterstof', met behulp van fossiele brandstoffen waarbij CO2 vrijkomt. Het produceren van groene waterstof is immers drie tot vijf keer duurder.

De investering die Vlaanderen nu doet, moet helpen om de kostprijs voor het maken van milieuvriendelijker waterstof te verlagen. Het kan daarbij ook gaan om zogenaamde blauwe waterstof, die eveneens met fossiele brandstoffen wordt gemaakt, maar waarbij de vrijgekomen CO2 wordt opgevangen.

Waterstofvisie

Tegelijk met de investering schreef Vlaanderen daarom een waterstofvisie uit.

Daarbij wordt ook naar het wetgevend kader gekeken. Er wordt een gesprek opgestart met onder meer de industrie en andere beleidsdomeinen om te bekijken hoe dat moet worden aangepast.

Een groot potentieel voor waterstof ligt in de basisindustrie, zoals de chemie- en de staalindustrie, laat minister Crevits weten. Waterstof kan hier dienen als energiebron of als grondstof om duurzame producten te maken. De CO2-uitstoot van de industrie kan opgevangen worden en met waterstof opnieuw omgezet worden in duurzame moleculen of brandstoffen. Waterstof kan ook dienen voor het verduurzamen van het zwaar wegtransport, de zeevaart en de luchtvaart.

>> Lees hier het opiniestuk: 'Laten we samen van het lichtste en kleinste element in het universum, een reuzensprong voor Vlaanderen maken'

VARIO bracht dit jaar reeds de Vlaamse troeven in kaart voor het uitbouwen van een sterke waterstofeconomie (zie hieronder). Met de opmaak van een waterstofvisie geeft de Vlaamse Regering gehoor aan één van de aanbevelingen van VARIO.

Lut Bollen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

15 september 2023

State of the European Union: overzicht relevante items voor het EWI-beleidsdomein

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak op 13 september het Europees Parlement toe voor haar laatste State of the European Union van deze legislatuur. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste punten die relevant zijn voor ons eigen EWI-beleidsdomein.
23 mei 2022

REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

Het nieuwe REPowerEU-plan dat de Europese Commissie vorige week presenteerde mikt op strategische Europese onafhankelijkheid van Russisch gas en olie in 2027.
02 februari 2022

Vlaanderen wil waterstof uit Australië importeren en eigen waterstofexpertise uitvoeren

Vandaag ondertekende Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits een samenwerkingsakkoord met de regering van Tasmanië (Australië). Het akkoord stelt een versterkte samenwerking voor rond onderzoek en ontwikkeling van groene waterstof en de export ervan naar Vlaanderen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.