Bio-economisch onderzoek Vlaamse instellingen behoort tot Europese top

Gepubliceerd op 30 maart 2023

De bio-economie heeft een cruciale rol in de transitie naar een duurzame Vlaamse economie. Aangezien er nog veel technieken te ontwikkelen zijn, ligt er een belangrijke taak voor de Vlaamse wetenschap op dit gebied.

Omdat er nog onvoldoende zicht was op de sterktes van het Vlaamse wetenschappelijk bio-economische onderzoek, heeft Departement EWI Technopolis en CWTS gevraagd om inzicht te geven in de elementen binnen de bio-economie waarop Vlaanderen excelleert of zou kunnen excelleren.

Hiervoor is een breed aantal indicatoren in kaart gebracht om inzicht te geven in wetenschappelijke, economische en maatschappelijke impact.

Cover van de publicatie toont de schroefdop van een melkkarton waarin kleine plantjes groeien.

De resultaten tonen dat Vlaanderen zich kan meten met de beste onderzoeksregio’s in Europa in dit domein. 

Voor heel veel onderdelen van de bio-economie is een historische expertise opgebouwd in Vlaamse instellingen, die een waardevol fundament bieden voor toekomstige innovaties.

Daarnaast werd ook gekeken naar zes beloftevolle domeinen :

  • Het Microbioom voor de landbouw
  • Klimaatadaptatie en -mitigatie voor de landbouw
  • Duurzame en circulaire voedselketens
  • Alternatieve gewasbescherming
  • Synthetische biologie
  • Het Microbioom voor menselijke gezondheid

Voor elk van deze domeinen werd de onderzoeksexcellentie en -dynamiek nagegaan.

Dit geeft eerst en vooral aan dat er een sterk gespecialiseerd onderzoeksecosysteem aanwezig is voor elk van deze domeinen.

Daarnaast duidt het rapport ook mogelijkheden aan om deze onderzoekskwaliteit te garanderen in de toekomst, en bestaande resultaten sneller te vertalen naar concrete innovaties in de praktijk.

Het rapport is hieronder te downloaden of via de publicatiedatabank.

Dries Maes
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

26 oktober 2022

Vlaamse bio-economie groeit dubbel zo snel als algemene economie

De biogebaseerde economie groeide tussen 2014 en 2018 dubbel zo sterk als de algemene Vlaamse economie. Dat blijkt uit een monitoringsstudie uitgevoerd door VITO en ILVO in opdracht van ons Departement EWI. 
05 september 2022

Maatschappelijke impact van het bio-economie onderzoek

Technopolis Group maakt in opdracht van ons departement een overzicht van het Vlaamse onderzoekslandschap op het gebied van de bio-economie.
15 oktober 2018

Nieuwe strategie bio-economie voor een duurzaam Europa

De Europese Commissie heeft een actieplan gepresenteerd voor een duurzame en circulaire bio-economie in het belang van de samenleving, het milieu en de economie in Europa. Een duurzame circulaire bio-economie komt er niet zonder gezamenlijke inspanningen van overheid en bedrijfsleven. Om die aan te moedigen komt de Commissie in 2019 met 14 concrete maatregelen op basis van drie hoofddoelstellingen. De interdepartementale werkgroep voor de bio-economie zal de Vlaamse strategie toetsen aan de…

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.