Maatschappelijke impact van het bio-economie onderzoek

Gepubliceerd op 05 september 2022

Technopolis Group maakt in opdracht van ons departement een overzicht van het Vlaamse onderzoekslandschap op het gebied van de bio-economie.

Dit overzicht geeft aan in welke domeinen de Vlaamse wetenschappers excelleren. Het onderzoek in de bio-economie is enorm breed en gaat bijvoorbeeld van biogebaseerde plastic, over biologische landbouw of gezonde eetgewoontes, tot moderne toepassingen van synthetische biologie.

Op donderdag 15 september organiseren we van 9h30 tot 11h00 in Brussel een workshop over de maatschappelijke impact van dit onderzoek. Tijdens dit overleg worden voorlopige resultaten voorgesteld. We willen vooral nagaan wat sociale impact van het Vlaamse bio-economie onderzoek is en welke domeinen hiervoor het meest interessant zijn. .

Voor dit overleg zochten we deelnemers met zo divers mogelijke professionele achtergronden. Als je hierover graag wilde meedenken, kon je je kandidaat stellen tot woensdag 7 september om 12u.

Dries Maes
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

30 maart 2023

Bio-economisch onderzoek Vlaamse instellingen behoort tot Europese top

Vlaanderen kan zich voor bio-economie meten met de beste onderzoeksregio’s in Europa. Voor heel veel onderdelen is in Vlaamse instellingen een historische expertise opgebouwd, die een waardevol fundament biedt voor toekomstige innovaties. Dat blijkt uit een onderzoeksoverzicht van de Vlaamse bio-economie, uitgevoerd in opdracht van ons departement.
26 oktober 2022

Vlaamse bio-economie groeit dubbel zo snel als algemene economie

De biogebaseerde economie groeide tussen 2014 en 2018 dubbel zo sterk als de algemene Vlaamse economie. Dat blijkt uit een monitoringsstudie uitgevoerd door VITO en ILVO in opdracht van ons Departement EWI. 
15 oktober 2018

Nieuwe strategie bio-economie voor een duurzaam Europa

De Europese Commissie heeft een actieplan gepresenteerd voor een duurzame en circulaire bio-economie in het belang van de samenleving, het milieu en de economie in Europa. Een duurzame circulaire bio-economie komt er niet zonder gezamenlijke inspanningen van overheid en bedrijfsleven. Om die aan te moedigen komt de Commissie in 2019 met 14 concrete maatregelen op basis van drie hoofddoelstellingen. De interdepartementale werkgroep voor de bio-economie zal de Vlaamse strategie toetsen aan de…

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.