Vlaamse bio-economie groeit dubbel zo snel als algemene economie

Gepubliceerd op 26 oktober 2022

De Vlaamse Regering wil met haar beleidsplan de bio-economie en de "technische knowhow" in de sectoren versterken

De biogebaseerde economie groeide tussen 2014 en 2018 dubbel zo sterk als de algemene Vlaamse economie. Bovendien blijkt de chemische sector, die traditioneel sterk steunt op fossiele grondstoffen, na de voedingsindustrie de tweede grootste afnemer van biomassa.

Dat blijkt uit een monitoringsstudie uitgevoerd door VITO en ILVO in opdracht van ons Departement EWI. (Deze studie kan onderaan deze pagina gedwonload worden.)

De bio-economische sector - het gaat om bedrijven die hernieuwbare grondstoffen of biomassa verwerken tot onder andere voeding en materialen, maar ook halffabricaten - was in 2018 goed voor een toegevoegde waarde van 14,5 miljard euro. Ten opzichte van 2014 - sindsdien houdt het federaal statistiekbureau Statbel regionale statistieken bij - gaat het om een stijging met 19 procent.

De vraag naar biomassa overstijgt het aanbod ruim in Vlaanderen. Het is daarom belangrijk dat bewust wordt gekozen voor welke toepassingen biomassa wordt ingezet, benadrukken de onderzoekers.

Er kan bijvoorbeeld worden ingezet op gesloten materialenkringlopen, zodat 'nieuwe' biomassa zo lang mogelijk mee kan gaan door hergebruik, of op het "cascadeprincipe". Daarbij wordt prioriteit gegeven aan voeding voor mensen, vervolgens aan dierenvoeder en tot slot aan energieproductie.

>> Persbericht: Eerste structuuroverzicht toont performantie van Vlaamse bio-economie

Dries Maes
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

30 maart 2023

Bio-economisch onderzoek Vlaamse instellingen behoort tot Europese top

Vlaanderen kan zich voor bio-economie meten met de beste onderzoeksregio’s in Europa. Voor heel veel onderdelen is in Vlaamse instellingen een historische expertise opgebouwd, die een waardevol fundament biedt voor toekomstige innovaties. Dat blijkt uit een onderzoeksoverzicht van de Vlaamse bio-economie, uitgevoerd in opdracht van ons departement.
05 september 2022

Maatschappelijke impact van het bio-economie onderzoek

Technopolis Group maakt in opdracht van ons departement een overzicht van het Vlaamse onderzoekslandschap op het gebied van de bio-economie.
15 oktober 2018

Nieuwe strategie bio-economie voor een duurzaam Europa

De Europese Commissie heeft een actieplan gepresenteerd voor een duurzame en circulaire bio-economie in het belang van de samenleving, het milieu en de economie in Europa. Een duurzame circulaire bio-economie komt er niet zonder gezamenlijke inspanningen van overheid en bedrijfsleven. Om die aan te moedigen komt de Commissie in 2019 met 14 concrete maatregelen op basis van drie hoofddoelstellingen. De interdepartementale werkgroep voor de bio-economie zal de Vlaamse strategie toetsen aan de…

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.