EU-nieuws deze week | 9 - 13 maart 2020

Filter items
Nieuws
13 maart 2020

Nieuw Europees actieplan voor circulaire economie

Vorige week publiceerde Europa een nieuw Actieplan voor een circulaire economie 'Voor een schoner en concurrerender Europa.' Het nieuwe Actieplan bevat 35 wetgevende en niet-wetgevende initiatieven, die allen opgestart worden tussen 2020 en 2023. Het Actieplan is een essentiële bouwsteen van de EU Green Deal.

>> Lees meer 

Europese Commissie ontvouwt nieuwe strategie voor industrie

Strategische allianties in sleutelsectoren, bescherming van intellectueel eigendom, optreden tegen buitenlandse subsidies, aanpassingen aan de concurrentieregels,... De Europese Commissie heeft dinsdag een waslijst aan initiatieven aangekondigd die de concurrentiekracht van de Europese industrie moeten waarborgen.

>> Lees meer 

Overig EU-nieuws

1. EU-publicatieblad

 • 10.03.20 | 137e Zitting van het Comité van de Regio’s (CoR), 04-05.12.19

Het jaaroverzicht van de nieuwsberichten in het publicatieblad van de EU kunt u hier raadplegen. 
 

2. EU-Persberichten - Algemeen

 Het jaaroverzicht van de persberichten van de EU kunt u via deze link raadplegen.
 

3. EU-Persberichten - Macro-economische indicatoren

Het jaaroverzicht van de persberichten macro-economische indicatoren kunt u via deze link raadplegen.
 

4. EU-Documenten

5a. Rollende agenda (algemeen)

Voor een meer uitgebreide lijst van conferenties, zie onder meer http://ec.europa.eu/research/index.cfm?pg=events 

5b. Evenementen georganiseerd in het kader van Horizon Europe Missies

Voor een meer uitgebreide lijst van conferenties georganiseerd rond de HE Missies, zie https://ec.europa.eu/info/horizon-europe-next-research-and-innovation-framework-programme/missions-horizon-europe_nl#related-events
 

6. (Algemene) Publicaties/Publieke consultaties/...

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Marleen De Proft

Afdeling Strategie en Coördinatie
Administratief medewerker
02 553 59 85

Meer nieuws

 • Europese Commissie zoekt groene uitweg uit coronacrisis

  25 mei 2020

  Vorige week heeft de Europese Commissie een uitgebreide nieuwe biodiversiteitsstrategie aangenomen om de natuur weer in ons leven te brengen en een "van boer tot bord"-strategie voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem. De twee strategieën versterken elkaar en brengen de natuur, de boeren, het bedrijfsleven en de consumenten samen om gezamenlijk te werken aan een competitieve, duurzame toekomst.

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  25 mei 2020

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  25 mei 2020

  Vanuit verschillende instanties worden oproepen gelanceerd om onderzoek en innovatie te stimuleren en COVID-19 en gerelateerde effecten te bestrijden. De deadlines van bestaande oproepen worden vaak uitgesteld om deelnemers meer tijd te geven om hun voorstellen voor te bereiden. Een overzicht van de verschillende oproepen.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 21

  24 mei 2020

  O.a. evaluatieagenda beleidsdomein Economie, Wetenschapsbeleid en Innovatie (EWI), ontwerprichtsnoeren voor staatssteun EU-emissiehandelssysteem en gebiedsafbakening Decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid.
   

 • Vierde videoconferentie van Directeurs-generaal over Europese O&I-acties rond COVID-19

  22 mei 2020

  Op 14 mei 2020 vond op initiatief van Directeur-Generaal Jean-Eric Paquet, van het Directoraat-Generaal voor Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie (DG RTD), de vierde videoconferentie plaats met de Directeurs-generaal van de lidstaten rond O&I-acties inzake COVID-19.