Vlaamse Regering doet oproep aan bedrijven om samen in FTI te investeren

Gepubliceerd op 02 december 2022

De Vlaamse Regering heeft beslist om rond “Flanders Technology & Innovation” (FTI) een autonome vennootschap op te richten. Bedoeling is om, samen met private partners, te investeren in een platform waar data, know how en innovatieve ideeën worden samengebracht. Het nieuwe bedrijf zal een katalysator worden voor investeringen in technologische oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen.

De Vlaamse Regering wil potentiële private investeerders vanaf nu de kans geven om de vennootschap mee op te richten en organiseert daartoe een open call.

De nieuwe onderneming FTI heeft een tweeledig doel:

  • actoren stimuleren om hun eigen “silo” te overstijgen door een veilig platform te bieden waarbinnen relevante informatie tussen actoren kan uitgewisseld worden;
  • technologische en innovatieve oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen detecteren en partners samenbrengen om die oplossingen te realiseren.

De focus ligt op de volgende 5 concrete domeinen: gezondheid & voeding, energie & klimaat, onderwijs & arbeidsmarkt, data en media & entertainment.

De toetredingscriteria voor de private aandeelhouders zijn (cumulatief):

  1. het engagement om voor een bedrag van minstens 500.000 euro in geld in te brengen in het vermogen van de vennootschap.
  2. een solvabiliteitsratio (d.w.z. de verhouding van het volledige eigen vermogen tot het balanstotaal van de onderneming) ten belope van minstens 20%.
  3. niet onder bepaalde uitsluitingsgronden vallen, onder meer:
    • niet veroordeeld zijn voor opgesomde strafrechtelijk gesanctioneerde feiten of misdrijven;
    • voldaan hebben aan verplichtingen tot betaling van inkomsten-, rechtspersonen- of vennootschapsbelasting en sociale zekerheidsbijdragen;
    • zich niet in staat van faillissement of van vereffening bevinden of vergelijkbare situatie
  4. aantonen dat de kandidaat toegevoegde waarde heeft voor FTI, dat de beoogde aanpak van de kandidaat qua filosofie strookt met het voorwerp en het belang van FTI, en dat de kandidaat de principes van ethisch en duurzaam ondernemen respecteert.

Vlaanderen zal in principe begin 2023 (mede in functie van het resultaat van de open call aan de private markt) een beslissing nemen over haar concrete inbreng in het vermogen van de nieuwe vennootschap.

Dit kan je ook interesseren

05 oktober 2022

Lancering Flanders Technology & Innovation (FTI)

De Vlaamse regering lanceert vandaag Flanders Technology & Innovation (FTI), een grootschalig project rond technologie en innovatie. FTI moet een "vooruitgangsproject" worden dat de Vlaming hoop geeft voor de toekomst. 
29 september 2022

Septemberverklaring: 'Cultuur is onze rijkdom, technologie is onze toekomst'

Minister-president Jambon presenteerde vandaag in het Vlaams Parlement zijn Septemberverklaring. "Via Flanders Technology & Innovation (FTI) gaan we ons tonen als hét technologielaboratorium van de wereld, maar we gaan ook de grote maatschappelijke uitdagingen aanpakken. FTI wordt een belangrijk gemeenschapsvormend project. Ik nodig u allen uit hieraan mee te werken."
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.