Vlaanderen wil waterstof uit Australië importeren en eigen waterstofexpertise uitvoeren

Filter items
Nieuws
2 februari 2022

Vandaag ondertekende Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits een samenwerkingsakkoord met de regering van Tasmanië (Australië). Het akkoord is onderaan deze pagina te downloaden en stelt een versterkte samenwerking voor rond onderzoek en ontwikkeling van groene waterstof en de export ervan naar Vlaanderen.

Een win-win voor beide regio’s:

 • Vlaanderen zorgt voor de nodige expertise inzake waterstoftechnologie en offshore windenergie,
 • Tasmanië voor de toekomstige aanlevering van groene waterstof door de gunstige klimaatomstandigheden op het Australische eiland.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: "Door de strategische ligging van onze havens en de expertise van onze bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen hebben we alle troeven in huis om dé waterstofhub van West-Europa te worden. Een kans die we niet mogen laten liggen. Met Tasmanië hebben we een even ambitieuze partner aan onze zijde met een groot potentieel voor de productie en export van groene waterstof naar onze regio."

Kennis en expertise in Vlaanderen

Zowel onze industrie als onderwijs- en onderzoeksinstellingen hebben de voorbije jaren heel wat kennis en expertise opgebouwd in het waterstofdomein.

Zo bereikte de ‘Waterstof Industrie’ cluster al 120 leden die samenwerken en kennis delen rond de opslag en het gebruik van waterstof.  De Vlaamse expertise is internationaal fel begeerd.

Tasmanië 

Het klimaat, de ligging, de aanwezige infrastructuur en politiek stabiele situatie maken van Tasmanië een potentieel grote producent van waterstof voor Vlaanderen. Bovendien is de Vlaamse R&D rond waterstof elektrolyse en blauwe economie enorm welkom in Tasmanië om dit potentieel te realiseren.

Met de Blauwe Cluster en tal van gespecialiseerde bedrijven zoals Deme, en Jan De Nul is Vlaanderen wereldtop in de ontwikkeling van oplossingen rond aquacultuur en windmolens op zee. Het nieuwe partnerschap betekent dus een win-win voor beide regio’s.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina te downloaden)

 
Lees ook: 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Lut Bollen

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
02 553 59 96

Meer nieuws

 • Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

  30 januari 2023

  Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (27 januari 2023)

  27 januari 2023

  O.a. principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 225. Ranst – Oostmalsesteenweg

 • EU-nieuws deze week | week 2

  EU-nieuws deze week | 23 - 27 januari 2023

  27 januari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (26 januari 2023)

  26 januari 2023

  Gedachtewisseling over innovatiesteun in het kader van Vlaamse Veerkracht en vragen om uitleg over leegstand van winkelpanden verbetertrajecten met betrekking tot cybersecurity.