Vlaanderen wil waterstof uit Australië importeren en eigen waterstofexpertise uitvoeren

Gepubliceerd op 02 februari 2022

Vandaag ondertekende Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits een samenwerkingsakkoord met de regering van Tasmanië (Australië). Het akkoord is onderaan deze pagina te downloaden en stelt een versterkte samenwerking voor rond onderzoek en ontwikkeling van groene waterstof en de export ervan naar Vlaanderen.

Een win-win voor beide regio’s:

  • Vlaanderen zorgt voor de nodige expertise inzake waterstoftechnologie en offshore windenergie,
  • Tasmanië voor de toekomstige aanlevering van groene waterstof door de gunstige klimaatomstandigheden op het Australische eiland.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: "Door de strategische ligging van onze havens en de expertise van onze bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen hebben we alle troeven in huis om dé waterstofhub van West-Europa te worden. Een kans die we niet mogen laten liggen. Met Tasmanië hebben we een even ambitieuze partner aan onze zijde met een groot potentieel voor de productie en export van groene waterstof naar onze regio."

Kennis en expertise in Vlaanderen

Zowel onze industrie als onderwijs- en onderzoeksinstellingen hebben de voorbije jaren heel wat kennis en expertise opgebouwd in het waterstofdomein.

Zo bereikte de ‘Waterstof Industrie’ cluster al 120 leden die samenwerken en kennis delen rond de opslag en het gebruik van waterstof.  De Vlaamse expertise is internationaal fel begeerd.

Tasmanië 

Het klimaat, de ligging, de aanwezige infrastructuur en politiek stabiele situatie maken van Tasmanië een potentieel grote producent van waterstof voor Vlaanderen. Bovendien is de Vlaamse R&D rond waterstof elektrolyse en blauwe economie enorm welkom in Tasmanië om dit potentieel te realiseren.

Met de Blauwe Cluster en tal van gespecialiseerde bedrijven zoals Deme, en Jan De Nul is Vlaanderen wereldtop in de ontwikkeling van oplossingen rond aquacultuur en windmolens op zee. Het nieuwe partnerschap betekent dus een win-win voor beide regio’s.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina te downloaden)

Lut Bollen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

15 september 2023

State of the European Union: overzicht relevante items voor het EWI-beleidsdomein

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak op 13 september het Europees Parlement toe voor haar laatste State of the European Union van deze legislatuur. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste punten die relevant zijn voor ons eigen EWI-beleidsdomein.
23 mei 2022

REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

Het nieuwe REPowerEU-plan dat de Europese Commissie vorige week presenteerde mikt op strategische Europese onafhankelijkheid van Russisch gas en olie in 2027.
19 november 2021

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 november 2021)

Vraag om uitleg over de steun voor groene waterstofprojecten.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.